Programatorul britanic Tim Berners-Lee, inventatorul internetului, a îndemnat luni companiile şi guvernele să nu neglijeze jumătate din populaţia lumii care nu are încă acces la internet şi care include miliarde de femei şi fete, potrivit Reuters, știrea fiind preluată de Agerpres.
Berners-Lee a spus, în deschiderea celei mai mari conferinţe europene din domeniul tehnologiei desfăşurate la Lisabona, că toată lumea a crezut că invenţia sa din 1989, care a conectat uma­nitatea la tehnologie, o să aibă efecte pozitive, iar acest lucru s-a întâmplat pentru o perioadă.
Programatorul a menţionat că internetul, „ajuns la maturitate”, a luat-o razna din cauza știrilor false și a problemelor care vi­zează viața privată, limbajului urii şi polarizării politice, precum şi din cauza divizării în creştere în domeniul digital între țările bogate şi sărace.
Berners-Lee a făcut apel la companii şi guverne să se alăture, până în luna mai anul viitor, unui „contract pentru internet” ‘în scopul restabilirii încrederii în reţeaua globală şi găsirea unei noi modalităţi de a monetiza, reglementa şi asigura accesul corect şi convenabil la lumea online.
„Toate măsurile pe care le luăm… pentru a face internetul mai puternic au ca rezultat creşterea decalajul digital” , a spus Berners-Lee (63 de ani) în deschiderea celei de-a noua ediţii a Web Summit, supranumit „Davosul pasionaţilor de tehnologie” şi care atrage până la 70.000 de vizitatori. „Avem obligaţia să ne îngrijim de ambele părţi ale lumii”, a completat Berners-Lee.
Acesta a adus în discuţie studii care arată că jumătate din populaţia lumii va fi online până anul viitor, însă rata de acces scade dramatic şi ar putea lăsa miliarde fără acces la servicii guvernamentale, educaţie şi dezbateri publice.
Îngrijorările programatorului au fost confirmate de secretarul general ONU, Antonio Guterres, care a subliniat nevoia „unui viitor digital sigur şi avantajos pentru toţi” pentru a duce la îndeplinire obiectivele globale ale Naţiunilor Unite din domeniul reducerii inegalităţii şi sărăciei extreme până în 2030.
În 2016, ONU a adoptat o rezoluţie prin care perturbarea accesului la internet este conside- rată o încălcare a drepturilor omului.
Directorul pentru acţiuni caritabile al companiei care a dezvoltat cel mai important motor de căutare, Jacqueline Fuller, a spus că aniversarea a 30 de ani de la crearea Internetului, care va fi marcată anul viitor, este un reper important, adăugând că gigantul tehnologic pentru care lucrează este unul dintre cele 50 de organizaţii care au semnat deja pactul iniţiat de World Wide Web Foundation creată de Berners-Lee.
Printre semnatarii pactului se numără cea mai în vogă rețea de socializare, antreprenorul miliardar britanic Richard Branson şi guvernul francez. „Este o mare oportunitate pentru noi” , a de­clarat Fuller în cadrul Web Summit. „Femeile şi fetele au şan­­se mai mici să aibă acces (la Internet)”.
În ciuda provocărilor, Berners-Lee s-a declarat optimist în ceea ce priveşte viitorul Internetului. „Modelul finanţat cu ajutorul publicităţii nu trebuie să funcţioneze în aceeaşi manieră. Nu trebuie să creeze clickbait”, a spus acesta.

Recomandările redacției