Investiţie pe bani nerambursabili, pentru peste 10.000 de locuitori: drumul Macea – Dorobanţi a fost inaugurat

0
393

drum maceaDrumul dintre localităţile Macea-Dorobanţi, pus la punct din bani europeni, printr-un proiect transfrontalier a fost inaugurat ieri. La inaugurare au participat reprezentanţii Consiliului Judeţean şi cei ai administraţiilor localităţilor care au beneficiat de această investiţie în infrastructură.

Consiliul Judeţean a economisit fonduri nerambursabile în urma proiectelor de modernizare a DJ 709C Arad – Variaşu Mic şi Elek – Grăniceri în care, pe partea română a fost modernizat DJ 709J Grăniceri – Sânmartin. Investiţiile pe proiecte tranfrontaliere au fost derulate în parteneriat cu Nemzeti Infrastruktura Fejleszto Zrt din Ungaria şi finanţate din Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013. Astfel, reabilitarea drumului Dorobanţi – Macea a fost finanţată din fonduri economisite, la care s-au adăugat bani din bugetul propriu al CJA. Consiliului Judeţean i-au rămas disponibili peste 800.000 de euro, de pe ambele proiecte transfrontaliere. Din aceştia a fost reabilitat, alături de Macea-Dorobanţi şi drumul Variaş Iratoş, în lungime de 5 kilometri, inaugurat anul recut. Peste 10.000 de locuitori, din comunele Macea şi Dorobanţi, agenţi economici şi participanţi la traficul de tranzit între România şi Ungaria vor beneficia de noul drum, în bune condiţii. Modernizarea drumului Dorobanţi – Macea a costat  aproape 2,2 milioane de lei. „S-au finalizat lucrările la drumul ce leagă localităţile Macea şi Dorobanţi, drum care până acum era de pământ. Am reuşit să aducem resursele fianciare necesare pentru reabilitarea drumului printr-un proiect transfrontalier România – Ungaria. Suma investită este de 2,1 milioane de lei, din care, 98 la sută a fost finanţare europeană, iar 2 la sută fonduri de la Consiliul Judeţean. Am muncit ca să atragem bani europeni şi putem spune că din programul transforntalier, judeţul Arad este un judeţ care a consumat bani şi a accesat toate proiectele care puteau fi accesate până în acest moment. Ne bucurăm că un drum pentru care, până acum, primarii celor două localităţi veneau în fiecare an şi solicitau fonduri pentru pietruire astfel încât drumul să fie măcar practicabil, astăzi este un drum modernizat. Cu aceasta îndeplinim încă o dorinţă a noastră, aceea ca vestul judeţului Arad să fie unul în care toată reţeau de drumuri să fie adusă la standarde europene”, a declarat Nicolae Ioţcu preşedintele CJ Arad.

Lucrări finanţate din economii

DJ 709 J Dorobanţi – Macea a fost modernizat în continuarea lucrărilor derulate pe tronsonul Grăniceri – Sânmartin, parte a proiectului transfrontalier de reabilitare a drumului Elek – Grăniceri. Tronsonul are o lungime de trei kilometri, din drumul judeţean 709J, care face legătura între cele două comune. „Mă bucur că noi, măcenii din localitate, dar şi cei din localităţile limitrofe, aflate pe graniţă, acest drum, realizat pe fonduri transfriontaliere, vom beneficia de acest drum şi vom putea scurta durata de deplasare până în localitatea vecină, astfel încât, colaborarea dintre cele două comune să fie şi mai strânsă şi mai benefică pentru toată lumea”, a spus Ioan Mercea, primarul comunei Macea.

Conexiunea rutieră este în atenţia autorităţilor locale în perspectiva deschiderii punctului de frontieră între cele două localităţi. „Înainte de anul 2.000 doream să transformăm acest drum de pământ într-unul judeţean şi măcar să îl pietruim. Există o legătură strânsă între cele două localităţi, Macea şi Dorobanţi, din punct de vedere economic, agricol şi cultural şi ne-am dorit ca în loc să facem prin Curtici o jumătate de oră să încercăm să ne legăm direct, pe o distanţă de şase kilometri. Suntem siguri că se va moderniza şi cealaltă parte a drumului care a rămas pe partea localităţii Dorobanţi“, a spus Vicenţiu Almaşi, primarul comunei Dorobanţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.