Anul acesta – al Centenarului Marii Uniri a determinat autoritățile să facă câteva investiții importante în infrastructura culturală, precum și să lanseze unele proiecte pe acest domeniu. Între acestea se numără renovarea Bibliotecii „A.D. Xenopol”, revitalizarea Parcului de Sculptură de la Căsoaia și acordarea de fonduri pentru restaurarea Tripticului Înmormântarea lui Hristos” – cea mai importantă piesă din colecția Muzeului arădean.

Cele mai importante realizări în domeniul cultural, din Anul Centenar constau în redarea în circuitul civil a sălii „Iuliu Maniu”, unde în zilele de 13-14 noiembrie 1918 delegații Guvernului Ungariei și reprezentanții Consiliului Național Român au negociat viitorul Transilvaniei. Am acordat finanțare pentru restaurarea Tripticului «Înmormântarea lui Hristos», cea mai importantă piesă din colecția Muzeului arădean, și pentru renovarea sălii unde a fost ea expusă în anul 1913 și unde va fi reexpusă anul viitor. Am renovat Biblioteca Judeţeană A.D. Xenopol, iar anul acesta am început transformarea structurală a curții Bibliotecii, schimbarea ei dintr-un spațiu neutilizat într -o zonă culturală open- air. Investiția este finanțată de Consiliul Județean Arad, iar proiectul a fost realizat de Facultatea de Design a Universității «Aurel Vlaicu». De asemenea, am alocat fonduri în vederea lucrărilor de modernizare a Muzeului de la Lipova. De asemenea, am pus în valoare Parcul de Sculptură de la Căsoaia, după ce am preluat acest ansamblu turistic de la primăria Târnova şi am decis reintroducerea lui în circuitul turistic național. Având în vedere importanţa acestui ansamblu la nivel naţional, în condițiile în care, în România există doar două astfel de parcuri, am solicitat Guvernului alocarea de fonduri, dar din păcate nu am primit niciun răspuns la cererea noastră. În consecință, am demarat acest proiect din fonduri proprii, a susținut Claudia Boghicevici, într-o conferință de prezentare a bilanțului Consiliului Județean (CJA), pentru anul acesta.

Circuite culturale

S-au făcut câteva demersuri pentru a fi repusă în atenție tabăra de sculptură de la Căsoaia. Arădenii trebuie să știe că, la Căsoaia se află „Casa Verde”, un centru destinat educației ecologice, de protecție a mediului și de turism.

Parcul Tematic de Educație Montanistică, un proiect în valoare de 145.000 de lei, vine să întregească zestrea Taberei de la Căsoaia“, a completat Claudia Boghicevici, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean.

Consiliul Județean are în subordine Centrul Național de Informare și Promovare Turistică. Acesta din urmă a demarat câteva circuite turistice, destinate punerii în valoare municipiului şi judeţului, dintre care cele mai recente sunt: Circuitul clădirilor Seccesion şi Circuitul Marii Uniri, care au avut un ecou național.

Din considerente turistice, zonele colinare ale Aradului au fost incluse în Circuitul Cramelor Arădene, un program dedicat arădenilor, dar şi turiştilor din afara judeţului, prin care producătorii de vin îşi prezintă cramele şi oferă contra cost vinuri la degustat, a conchis Claudia Boghicevici.

Recomandările redacției