Familia Neuman a fost una dintre cele mai importante familii din Arad, realizând foarte multe pentru cetățenii arădeni. Cea mai mare realizare a acestora, poate, este chiar stadionul de fotbal atât de mult iubit. Pentru cei care au dorit să afle mai multe informații despre familia Neuman și despre realizările lor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al Județului Arad a organizat un tur ghidat prin oraș.

Sâmbătă, 10 octombrie 2020, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al Județului Arad a organizat turul ghidat „Neuman 110”, prin care a prezentat participanților istoria și realizările familiei Neuman.

Invitatul de onoare al acestui tur a fost Charles de Vegvar, nepotul Baronului Francisc Neuman, care a venit împreună cu soția lui, Aniela de Vegvar. CNIPT îi mulțumește acestuia că a ales să petreacă 110 ani de la ziua de naștere a bunicului său împreună cu toți participanții turului.

Deși s-au înscris aproape 90 de persoane, organizatorii au dorit să respecte măsurile de siguranță și distanțare impuse de pandemie, astfel au fost nevoiți să limiteze grupul la 50 de persoane, care au primit stații de recepție și căști, pentru a putea auzi ghizii până la o distanță de 30- 40 de metri.

Turul a început la sediul CNIPT-ului din Bulevardul Revoluției nr.81 și prima clădire emblematică vizitată a fost Palatul Neuman. S-a intrat în sala festivă, fosta sală de baluri a familiei Neuman, unde participanții au primit din partea Centrului un pachet de materiale promoționale compus din: pliantul turului „Neuman 110”, harta turistică a județului Arad și patru cărți poștale cu imagini de epocă din centrul Aradului.

Turul a continuat prin fața casei Neuman din strada Horia nr.6, s-a intrat în sala Ferdinand a Palatului Administrativ, în Palatul Cultural și apoi, în Sinagoga Neologă, unde dl. Raoul Vizental a prezentat istoria  sinagogii și a evreilor din Arad și dna. Mihaela Vizental a vorbit despre fabricile familiei Neuman și inovațiile tehnologice pe care le-au implementat. S-a trecut și pe lângă Școala Evreiască și Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”.

Turul s-a încheiat la Stadionul „Francisc Neuman” UTA. Stadionul, vestiarele și sălile de antrenament au fost prezentate cu mult umor și profesionalism de către Dorel Cura, aflat pe locul 4 în clasamentul „all time” cu 314 meciuri jucate pentru UTA. Pe gazon, grupul s-a întâlnit cu fotbaliștii din generația de aur ai „Bătrânei Doamne”: Mircea Axente, Ioan Bedea, Viorel Sima și Gheorghe Vaczi. La final, istoricul Dionosie Piroș a încântat audiența cu povestea fondării clubului ITA, când dl. Piroș a fost de față în 1945 la semnarea procesului verbal de înființare de către Baronul Francisc Neuman.

Charles de Vegvar a fost premiat de către reprezentanții clublui UTA cu un tricou personalizat UTA, un fanion cu însemnele echipei și sticlă de vin aniversară cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la victoria UTA-ei împotriva echipei Feyenoord Rotterdam.

Având în vedere interesul deosebit manifestat pentru acest tur, se va încerca repetarea turului în perioada imediat următoare.

Recomandările redacției