de Voicu Sida

De o bună bucată de timp mi-am pus în gând să am o întrevedere cu prietenul meu Ioan Bercea, primarul   comunei Craiva. Un lucru care este destul de greu de realizat, dumnealui fiind ocupat cu activitatea administrativă. În plus mai există și neînțelegeri în cadrul  Consiliului Local. O situație pe care, din păcate, o mai regăsim și-n alte locuri : la Șicula, Păuliș și Hălmăgel.  Este o situație cât se poate de urâtă să nu te înțelegi viceprimar cu primar, cu o parte a consilierilor locali. Noi ca ziar mereu am atras atenția că aceste certuri nu aduc nimic bun pentru comunitate. Conflictele de acest fel credem că ar putea fi relativ ușor stinse de către șefii de partide. Se vede însă că unora le place așa ceva. Numai că va veni și vremea ștampilei. Să revenim însă domnule primar la subiectul  nostru de astăzi.

– Așadar, ce  ați făcut în anul 2019 pentru comună și ce planuri aveți pentru acest an?

– Încep prin a spune că noi primarii am face și mai multe, dar ne lovim de capitolul financiar. Însă nu am stat pe gânduri și cu mâinile încrucișate, ne-am zbătut din răsputeri să facem ceva pentru oameni. Vom face canalizarea la Craiva și când va fi gata, aceasta va avea 15 kilometri lungime. Cred că se poate spune că este o investiție de anvergură.

– Evident că da, domnule primar, dar parcă altădată ați mai vorbit și de drumuri de ceva asfaltări în satul  Ciuntești…

– Da, desigur ar fi vorba despre un tronson în lungime de 2 kilometri , însă trebuie să discut mai departe acest lucru. În orice caz există finanțare pentru acest drum.

– Păi dacă le faceți pe acestea în 2020, cred că  este suficient domnule primar. Vor fi niște investiții care sunt benefice comunității.

– Da și eu zic la fel ca dumneavoastră, dar la Ciuntești este o problemă prioritară pentru mine, asfaltarea acestui drum. În fiecare an fac câte ceva în fiecare sat aparținător și cred că lumea este mulțumită.

Din birou, pe teren

Întotdeauna după ce am terminat discuția de la birou mergem pe teren . La fel am procedat și în această comună. Am plecat de la sediu și am luat la rând localitățile Chișlaca, Ciuntești, Coroi, Mărăuș, Rogoz de Beliu. La Ciuntești ne-am oprit și ne-a arătat locul unde domnul primar Bercea vrea să asfalteze și bucata de drum care a mai rămas. Când am oprit câțiva cetățeni ne-au văzut și au venit cu zâmbetul pe buze și i-au spus primarului: „Domnule primar ai fost primarul nostru și rămâi primarul nostru , pentru că meritați și aveți acel mult respect față de noi. Mai departe primarul Bercea spune: „Să vedem ce putem face și la biserică că este monument istoric și are peste 300 de ani vechime. Va trebui să schimbăm șindrila de pe acoperiș și să facem o magazie de lemne și poate chiar o urcare prin spate. Dar asta o să vreme în momentul în care vom asfalta, voi vorbi atunci cu constructorul să vedem în ce măsură putem rezolva acest lucru“. Cam în toate satele s-au făcut asfaltări de către primarul Bercea. Am văzut cu ochii noștri că așa este și edilul este bine văzut de către oameni.  Desigur, mai sunt și cârcotași care vorbesc tot felul de vorbe. Goale de conținut până la urmă, dar aceștia sunt foarte puțini: îi putem număra pe degetele de la o mână.

Opinii de la cetățeni

B.L din Craiva: „Noi nu avem primar mai bun ca domnul Bercea. În primul rând este respectuos, ceea ce contează cel mai mult. Când te duci la dumnealui în birou îți vorbește frumos, dar nu doar atât, îți și rezolvă problema“.

N.U. din Chișlaca „Este primarul nostru și ori de câte ori am fost la dumnealui la primărie m-a rezolvat cu problema ce am avut-o. Nu m-a amânat deloc “. O altă femeie, pe nume Saveta Bercea,în vârstă de 67 de ani, ne spune: „Noi suntem și prieteni cu domnul primar Doamne dă-i sănătate, că noi ne mândrim cu el, deși noi o ducem mai greu și nu avem un salariu în casă“.

Așadar la Craiva și în satele aparținătoare lucrurile se mișcă de la an la an. Sunt progrese care se văd cu ochiul liber. În fiecare localitate se mai face câte o investiție, care contribuie din plin la bunăstarea comunității.

Voicu Sida

  • Rivelno spune:

    Si drumul de la stoinesti la valani cand il asfalteaza in anul 2030 sau?
    Acolo unde in fiecare luna oameni își bagă bani in masini ca nu ii drumul bun?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției