Revoluția fiscală anunțată de Guvernul PSD provoacă revolta primarilor. Ioan Crişan, primarul comunei Vladimirescu, a ieșit la rampă, luând atitudine cu privire la bulibășeala fiscală care va avea loc la anul.
Crișan susține că Vladimirescu va rămâne din start fără suma de 2.700.000 lei, precizând că această sumă nu reflectă în totalitate pierderile comunei.
„Trebuie avut în vedere că în Vladimirescu există în jur de 950 de societăţi comerciale, iar dintre acestea, aproximativ 100 au un număr mare de angajaţi. 800-850 dintre ele au până la cinci angajaţi. În momentul de faţă salariul minim pe economie este impozabil. După 1 ianuarie 2018, salariul minim pe economie va fi 1.900 de lei, care este neimpo­zabil. Deci, venitul este zero. Vă daţi seama ce înseamnă 850 de angajaţi ori patru salariaţi în medie care să nu mai plătească impozit? Deci, la cei circa 40% din sumele pe care le-am primit din sumele defalcate din impozitul pe venit, noi pierdem mult mai mult. Dacă Guvernul a avut în program că vor rămâne la UAT-uri toate impozitele, ar trebui să se ţină de cuvânt.”
Crişan a vorbit și despre problemele care ar putea apărea cu privire la contribuţia Guvernul la plata ajutoarelor sociale: „Am înţeles că la ajutoarele sociale Guvernul schimbă o sintagmă: poate plăti cel mult 90% din necesar. În opinia mea, această sintagmă înseamnă că poate plăti şi cel puţin 20 la sută. Întrebarea este următoarea: diferenţa cine o plăteşte? Ar trebui ca legea să fie bătută în cuie, cum e în prezent: 90% plăteşte Guvernul, aşa cum s-a ţinut de cuvânt în 2017”, a mai spus Crișan.
„Cum să nu primesc bani dacă am excedent?”
De menționat că primarii sunt nemulțumiți și în ceea ce privește excedentul bugetar, dacă unitățile administrativ-teritoriale vor avea un astfel de excedent la sfârșitul anului. „În ceea ce priveşte excedentul bugetar, trebuie avut în vedere că o investiţie nu durează două luni, eu am lucrări care durează mult mai mult. Eu am aprobat bugetul în martie, în aprilie ne înscriem la licitaţie, trebuie să avem avizul contabilităţii şi banii necesari. După ce s-a licitat, apar contestaţiile şi în­seamnă că abia spre sfârşitul anului începem lucrarea. Eu trebuie să las excedent, pentru că trebuie să continui lucrarea şi anul viitor. Cum să nu mai primesc bani dacă am excedent? Am nevoie de acest excedent, să pot să continui lucrările, dar am nevoie şi de fonduri în plus pentru alte lucrări pe care intenţionez să le încep”,  a subliniat Ioan Crişan.
(L.Ș.)

Recomandările redacției