nelutuSenatorul USL Ioan Cristina, preşedintele PNL Arad, a declarat că Sănătatea şi Educaţia, domenii care se confruntă cu un deficit de personal, vor avea prioritate în ceea ce priveşte angajările. Declaraţia vine pe fondul ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care aproape 60.000 de posturi vacante din administraţie vor fi desfiinţate, în cadrul reorganizării aparatului administrativ. „Exceptate de la desfiinţare sunt posturile vacante din sănătate şi educaţie, domenii care, de altfel, vor fi prioritare atunci când se vor face noi angajări”, a precizat senatorul.
Prin ordonanţa respectivă, Guvernul va reduce numărul angajaţilor din ministere cu 4% şi numărul funcţiilor de conducere cu 12%. Actul normativ stabileşte că posturile astfel vacantate, ulterior finalizării acestei reorganizări, vor putea fi ocupate ulterior, cu respectarea principiului un post vacantat – un post ocupat, diferit de sistemul actual care impune o singură angajare la şapte posturi vacantate. Sănătatea și Educația, care se confruntă cu deficit de personal, sunt domeniile prioritare în care vor fi făcute angajări. „Guvernul estimează deja că vor putea fi angajaţi 1.066 salariaţi la nivelul administraţiei publice locale, unde multe primării au ajuns să mai aibă doar doi sau trei angajaţi, inclusiv primarul şi viceprimarul”, a mai declarat senatorul Ioan Cristina.
Prin reorganizarea aparatului administrativ, Executivul estimează o eco­nomie la bugetul de stat de 45 mi­lioane lei în acest an şi 108 milioane lei în fiecare dintre următorii patru ani.

Recomandările redacției