SANYO DIGITAL CAMERASenatorul Ioan Cristina (USL) a anunţat, că rata anuală a inflaţiei a coborât la 1,88%, apropiindu-se de minimul istoric de 1.8%, din primăvara anului trecut, după ce preţurile de consum au scăzut în septembrie cu 0,6%, în principal ca urmare a ieftinirii pâinii în urma reducerii TVA. Analizele specialiştilor arată că trendul descendent al inflaţiei încurajează relaxarea în continuare a politicii monetare.
„În septembrie, cel mai mult s-au ieftinit pâinea cu 11,5%, şi făina cu 7,4%. Dacă efectul de reducere a TVA la pâine se va dovedi un succes, în sensul de a salva locuri de muncă, de a oferi un mediu concurenţial corect, de a salva societăţile din domeniu, de a avea încasări la bugetul de stat şi de a se ieftini produsele, TVA ar putea fi redusă şi la alte categorii de produse”, a declarat senatorul arădean.
Evident, un punct important este şi evaziunea fiscală, iar evazioniştii nu au scuza taxelor prea mari. Prin acţiuni simultane de reducere a fiscalităţii şi întărirea controlului, putem să combatem evaziunea şi să avem efectele ieftinirii produselor la raft. Senatorul a precizat că şi cetăţenii pot contribui la reducerea evaziunii fiscale, evitând să cumpere pâine din magazinele unde nu se eliberează bon fiscal. În astfel de locuri, patronii îi fură şi pe ei fură şi statul, eschi­vându-se de la plata taxelor.
(G.C.)

Recomandările redacției