VOICU SIDA

Săptămâna care a trecut a fost una într-adevăr capricioasă. Aproape în toate zonele județului nostru, chiar și pe Valea Mureșului, vremea și-a făcut de cap: a plouat, a fost soare, a fost frig, a nins și parcă toate deodată.

Am trecut prin câteva comune, cu gândul de a discuta cu edili, despre cum au reușit să se descurce acum, în perioada aceasta de pandemie. Chiar dacă evită unii să ne spună, oricum suntem conștienți că pe toți ne afectează, mai ales în sistemul bugetar. Dar ce să facem, trebuie să mergem înainte, chiar dacă acest îndemn l-am avut și de la domnul primar Ioan Guțu, care ne-a precizat că anul 2020 l-a încheiat cu un excedent de 10 miliarde de lei vechi.

Totuși, domnule primar, având în vedere situația pandemiei, cum ați reușit să realizați acest excedent?

Ne-am străduit ca veniturile proprii, atât din taxe și impozite locale, cât și din închirierea unor suprafețe de pășune, să fie încasate în mare majoritate. În același timp, cheltuielile au fost reduse la maxim, mai ales că suntem și într-un an de pandemie. Deci noi mai avem bani din excedent, pe care îi vom folosi în anul 2021.

Aceste sume vor fi direcționate pentru finanțarea unor proiecte de investiții, care sunt derulare, cum ar fi: DC 78 și DC 104, precum și pentru cofinanțarea unui proiect care este pus la fonduri de mediu, în vederea modernizării iluminatului public stradal, pentru toate satele ce aparțin comunei noastre.

Ce investiții doriți să faceți în viitor?

Amenajarea parcului de la fântâna arteziană, având în vedere că noi suntem singurii din zonă care avem fântână arteziană și vrem să profităm de acest avantaj. Apoi, vom întocmi proiecte în vederea construirii de capele mortuare în toate localitățile ce aparțin de comună.

Mai avem în vedere asfaltarea unor străzi în localitatea Virișmort, precum și achiziționarea unor echipamente pentru utilajele pe care le avem în dotare.

Ce alte obiective importante se mai ridică la nivelul comunei Birchiș?

Să vă spunem mai înainte că la nivelul comunei noastre funcționează un spital de Psihiatrie, având locația la Castelul fostei familii Mocioni. Această administrare se face de către Consiliul Județean Arad, pentru care se plătește chirie destul de mare, anual.

Noi am hotărât să avem spitalul nostru. Am luat hotărârea de a da gratuit suprafața de trei hectare de teren, hotărâre a Consiliului Local. Să îl atribuim gratuit Consiliului Județean Arad, în vederea construirii unui spital nou de Psihiatrie. Lucrarea se apropie de finalizare, estimăm că va fi gata până în luna august – septembrie.

Iată ce ne mai spune edilul șef: că printre lucrările prioritare pe care le are la nivelul comunității, sunt măsurătorile și înscrierile în Cartea funciară prin Cadastru sistematic, în principiu în extravilanul comunei Birchiș. Aceste lucrări au fost efectuate în mare parte, fiind emise extrase de CF.

Am face un apel ca fiecare proprietar să ridice de la Compartimentul din cadrul primăriei extrasele de CF pentru informare și totodată să folosească amplasamentul conform CF-ului. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru cetățeni. De asta ne-au trimis, prin vot, în fruntea comunității“, a precizat domnul Guțu.

Vă dorim succes și colaborare foarte bună.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției