Campania „O viață cât un centenar” l-a avut în centrul atenției pe arădeanul Ioan Lala, care a împlinit nu de mult 100 de ani. Prefectul județului, Florentina Horgea l-a vizitat pe acesta.
Această întâlnire a fost una cu încărcătură emoțională, Ioan Lala avându-i alături pe soția sa Livia și nepoțelul lor de numai doi ani. Prefectul Județului i-a adresat lui Ioan Lala, unul dintre puținii vârstnici din județ care au atins 100 de ani, un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, însoțit de un tricolor și o insignă cu inscripția „România 100”. De asemenea, Florentina Horgea i-a dăruit sărbătoritului un tort aniversar, inscripționat cu sigla Anului Centenar.
Pe Ioan Lala l-au felicitat și șeful Inspectoratului de Poliție Județean Arad, comisarul-șef Ioan Tamaș, al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, colonelul Claudiu Daniel Burlan și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, împuternicit prim-adjunct al inspec­- torului șef – col. Cosmin Turcuș, fiind prezenți și purtătorii de cuvânt ai IPJ Arad, IJJ Arad, Poliției de Frontieră Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, respectiv Prefecturii Arad.
Atmosfera din timpul vizitei a fost jovială. Vârstnicul are sănătate de fier. Nepotul său, medic cardiolog, i-a spus că are o inimă puternică, după ce l-a consultat în amănunțime. Lui Ioan Lala nu i s-a prescris nici un medicament, se deplasează fără ajutor – poate doar auzul să-i fi slăbit întrucâtva – mă­nâncă după un program zilnic bine stabilit și acum, ca în mai toată viața sa, nu a făcut excese de nici un fel.
„Să nu mai dea
Dumnezeu niciodată pe pământ așa o urgie!
Cu un simț al umorului intact, bătrânul le-a povestit celor prezenți că doar uneori mai bea câte un păhărel de țuică, înainte de masă, pentru poftă de mâncare. Cel mai mult însă, lui Ioan Lala i-a făcut plăcere să vorbească despre anii tinereții: „Am fost încorporat în armată în 1939, la o unitate de grăniceri, iar în ’41 a început războiul. Cei mai grei patru ani din viața mea au fost anii de război. Să nu mai dea Dumnezeu niciodată pe pământ așa o urgie! Prin ce-am trecut, la Cernăuți, câtă foame, cât chin… Și când am trecut Prutul, ce greu a fost…” Musafirii lui Ioan Lala au fost uimiți de memoria bătrânului, care a povestit cu lux de amănunte câteva întâmplări hazlii de pe front. Și-a amintit inclusiv numele unui commandant de companie din Poiana Sibiului: „Oprean pe nume, era mare specialist. Știa front! Cu el am făcut războiul. Patru ani încheiați n-am dormit într-un pat normal, ca oamenii, ci numai pe unde-am apucat!”.
Gazda le-a mai povestit oaspeților că este originar din Beiuș, județul Bihor, unde a pornit în viață ca ucenic măcelar, însă după război a lucrat ca om de serviciu și portar într-o școală din localitatea de baș­tină. Este pensionar din 1978 și văduv de la 68 de ani. A povestit, ușor căzut pe gânduri: „De când s-a dus soția mea, am mai stat singur la Beiuș până am împlinit 88 de ani, fiindcă nu mai puteam mer­ge pe bicicletă iarna. Atunci am venit aici, la Arad, la copii…”.
Cei prezenți sunt impresionați de longevitatea pensionarului Ioan Lala, ajuns la un secol de viață „Mă bucur nespus că am ocazia să fiu alături de vârstnicii de lângă noi și să marcăm public, în cazul celor care ating un secol de viață, în chiar Anul Centenarului, împlinirea a 100 de ani. Consider că un secol de viață nu este puțin lucru. Acestea sunt destine rare și sunt fericită să fiu alături de oameni ca ei, să ne bucurăm cu toții de vi­talitatea lor!”, a spus prefectul județului Arad, Florentina Horgea.

Recomandările redacției