cja cja1Înaltpreasfinţitul Părinte, Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Lizica Mihuţ, preşedinte al Consiliului Academic al Universităţii Aurel Vlaicu, Ana Maria Dragoş, director al Centrului Cultural Judeţean Arad, consilierii judeţeni Dorina Chambre şi Garofiţa Popă, au fost printre personalităţiile care duminică, 5 octombrie, au participat la eveni­- mentele dedicate comemorării ma­relui scriitor, Ioan Slavici, organizate de primăria comunei Şiria.
Valentin Bot, edilul comunei, alături de  reprezentanţi de marcă ai culturii arădene şi-au dorit organizarea unor evenimente de amploare cu ocazia comemorării a 90 de ani de la moartea marelui scriitor, evenimente care să certifice valoarea culturală a judeţului nostru, dar mai ales a comunei Şiria.
După slujba oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Sevicu, a avut loc dezvelirea bustului  lui Sigismund Borlea. Bustul este amplasat în Parcul Central, în jurul Castelului Bohuş. La fel de important a fost şi momentul inaugurării Teatrului de Vară „Ioan Slavici”, si­tuat chiar la poalele Muzeului Slavici dar şi sfințirea monumentului în cadrul căruia este depus pământ de la mormântul lui Ioan Slavici, de la Panciu, eveniment la care a participat şi primarul oraşului Panciu, Iulian Nica. „Dorim ca Şiria să se ridice şi din punct de vedere cultural la un nivel maxim, toate acestea cu sprijinul  Consiliului Local, Muzeului Memorial Ioan Slavici şi a Consiliului Judeţean Arad. Mă bucur că am reuşit să finalizăm tot ce mi-am propus pentru a aduce un omagiu marelui scriitor şi invit toţi arădenii să vină la Şiria pentru a vizita muzeul şi monumentul în care se află pământul adus din cimitrul de la Panciu unde este înmormântat scriitorul şirian”, a declarat primarul comunei Şiria, Valentin Bot.
În acea atmosferă comemorativă, invitaţii au dezbătut diverse subiecte cu privire la viaţa scrii­torului, la opera sa, în care des­co­perim lumea satului transilvă­nean, cu specificul şi frumuseţea acelei perioade. „Slavici ne-a lăsat una din cele mai autentice şi mai profunde opere memorialistice. Prin nuvelele, romanele şi me­morialistica sa, Slavici este, alături de ceilalţi clasici, scriitorul care a avut o contribuţie decisivă la aşezarea literaturii noastre. Evenimentele excepţionale organizate astăzi precum şi pre­zenţa unor personalităţi marcante ale judeţului nostru, la Şiria, nu fac decât să confirme încă o dată acest lucru”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Evenimentele culturale au fost organizate cu sprijinul  Muzeului „Ioan Slavici”, Muzeului Judeţean Arad, Consiliului Judeţean şi Centrul Cultural Judeţean Arad.
Sandra Stoler
Adrian Cotuna

Recomandările redacției