Ioan Vodicean, un primar care nu așteaptă să îi cadă din cer

0
642

Săptămâna aceasta am parcurs un drum cu o rută foarte frumoasă, de la Mădrigeşti la Julița peste deal, ca să ajung la primăria Săvârşinului. Nu pot să nu remarc drumul foarte bun de la ieşirea din Mădrigeşti şi până la Juliţa, măcar dacă ar fi pe jumăte drumul de la Arad la Şiria. Dar să revin la problema noastră.

Imediat ce am ajuns în aproprierea primăriei am avut ocazia să stau de vorbă cu mai mulţi cetăţeni care tocmai vorbeau de vremea frumoasă care este acum în februarie, când noi eram într-o documentare în comuna Săvârşin.

În sediul primăriei am fost întâmpinaţi chiar de domnul viceprimar, care ne-a informat că domnul primar tocmai ce ieşise, dar că va reveni în câteva minute. Chiar aşa s-a întâmplat şi ne-a invitat în biroul dumnealui.

-Domnule primar Ioan Vodicean, cum a fost anul 2018 pentru dumneavoastră în ceea ce priveşte infrastructura şi proiectele?

-Dacă mă întrebaţi asta, vă răspund că a fost un an foarte greu dar am şi trecut prin toate aceste provocări. Să ştiţi că toate pleacă de la bani şi birocraţie, de care noi primarii, ne lovim tot timpul. Dacă nu ai bani eşti legat de mâini şi de picioare. Acest răspuns îl veţi primi de la toţi primarii. Câte am face noi dacă am sta bine cu banii…!

Revenind la subiect, am avut patru proiecte, dintre care o parte sunt în derulare, iar altele urmează să fie realizate.

Deci, v-am spus că am cele patru proiecte europene pe care le-am adus la un anumit stadiu, şi revin la afirmaţia de mai înainte: te omoară birocraţia. În acest moment avem încasat în contul trezoreriei 50% din valoarea investiţiilor, dar vă spun că intervin procedurile de achiziţii publice care sunt foarte complicate, lucru care face foarte grea trecerea efectivă la începerea lucrărilor.

Acum, să vă spun ceva interesant: la un proiect am avut contestaţie, care pur şi simplu ne-a obligat să reluăm procedura de achiziţie publică. Practic, am fost nevoiți să înlocuim toate documentaţiile de la zero, fapt care întârzie implementarea efectivă a proiectelor.

Unul dintre proiecte privind Ministerul Dezvoltării Naţionale, program PNDL, a fost finalizat în anul 2018, urmând ca în perioada următoare să fie făcută recepţia la terminarea lucrărilor.

Tot prin regionala Ministerului Dezvoltării,  prin programul PNDL, de această dată vom începe o nouă investiţie constând tot în modernizarea străzilor, proiect pentru care a fost semnat contractul de finanţare la începutul lunii februarie.

Este cât se poate de evident că nu ați aşteptat să vă cadă totul din cer de-a gata, ci ați alergat în dreapta şi stânga ca să puteți ajunge până în acest punct. Ce alte proiecte mai aveți?

-Mai am în vedere achiziţionarea unui autocamion de 22 de tone care va fi foarte eficient pentru comunitatea noastră. Această achiziţionare se află în derulare în urma câştigării unui proiect finalizat din fonduri europene prin Grup de Acţiune Locală Podgoria, Miniş, Măderat.

De asemenea, din veniturile noastre pe care le avem de la pădure, vom cumpăra un buldoexcavator care va avea în dotare toate subansamblele de care noi avem nevoie în administraţie, exact ca de acea autospecială de 22 tone de care am vorbit.

La nivel de comună sunt peste 60 km de drumuri comunale şi străzi. Acestea trebuiesc întreţinute şi în unele zone char necesită lucrări serioase şi de aceea am ţinut cont de achiziţionarea acestui utilaj.

Deci, domnule primar aşa cum am discutat, nu aţi aşteptat de la nimeni niciun sprijin, v-aţi descurcat cu proiectele dumneavoastră.

-Aşa este. Vreau să fac un apel către cetăţenii mei. Începe primăvara şi vor trebui văruiţi pomii unde este necesar, curăţate şanţurile şi rigolele din faţa gospodăriei deoarece se aproprie sărbătorile şi comuna noastră trebuie să rămână locul în care oamenii sunt harnici şi gospodari.

 

Voicu Sida

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.