Peşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile şi a solicitat Guvernului să vină cu măsuri care să fie incluse în noul decret. Automat, starea de urgență legată de epidemia cu SARS-CoV2, ce expira pe 16 aprilie, se va prelungi cel puțin până la 16 mai. În aceste condiții toate activitățile sportive rămân blocate încă șase săptămâni. Raportat la fotbal și în special la eșalonul secund, acolo unde UTA e lider cu șanse mari de promovare în elită, acest anunț înseamnă automat îmbrățișarea variantei propusă deja de Grupul de Lucru al FRF legată de un sistem play-off / play-out.
Este clar că, în cazul în care vor reveni la antrenamente de pe 16 mai, fotbaliștii nu vor putea reintra în febra competițiilor oficiale mai repede de mijlocul lunii iunie încolo. În Liga
a II-a ar mai fi de disputat 14 etape și chiar dacă s-ar introduce 3-4 etape intermediare (ceea ce în mijlocul verii ar fi oricum neindicat) mai repede de luna septembrie nu s-ar finaliza sezonul. Iar la acea dată ar trebui deja demarate noile stagiuni fotbalistice.
Prin urmare, în proporție mare, scenariul rămâne acela cu un mini-campionat din 8 echipe pentru „Bătrâna Doamnă”. Această variantă nu ar fi foarte avantajoasă pentru UTA, care în competiția cu Mioveni, Turris, FC Argeș, Petrolul, Rapid, Metaloglobus și Farul ar urma să piardă punctele luate la „masa verde” cu Snagovul și și-ar reduce avantajul față de locurile 2-3 la 8 puncte. Totodată, ar fi normal ca arădenii să fie gazde pentru echipele pe terenul cărora au evoluat în tur, însă în picioare e, se pare, varianta tragerii la sorții. Iar, în mod normal, arădenii ar fi jucat, cu excepția celor de la Mioveni și Farul, pe teren propriu contra celorlalte partenere de întrecere. Sigur, gazda întâlnirii cu Petrolul ar trebui aleasă prin tragere la sorți, atâta timp cât cele două echipe s-au întânit deja tur-retur.
Inclusiv antrenorul „roș-albilor” consideră că de acum stă în picioare doar variant celor 7 partide „blitz”: „Eu cred că – în varianta cea mai optimistă – echipele vor putea juca din nou în jurul datei de 13 iunie sperăm că se va relua campionatul. Rămâne de văzut sub ce formă, dar eu cred că e greu să se mai dispute tot restul sezonului. Fizic, e foarte greu să găsești date libere pentru cele 14 etape rămase, așa că prinde contur acea variantă de play-off. Asta, deși sunt anomalii, Petrolul urmând să joace de trei ori în același campionat cu UTA, Metaloglobus și Farul, asta ca să dau doar exemplul ploieștenilor, care au spus că nu e normal acest fapt. Le înțeleg punctul de vedere, dar nu cred că noi putem să influențăm în vreun fel decizia FRF. Și eu îmi doresc să se joace totul pe teren, important e ca noi să terminăm cu bine sezonul, indiferent de modalitatea în care se va finaliza el și să ne bucurăm alături de suporteri”, a punctat Laszlo Balint.
Și un eșalon mai jos, Șoimii Lipova, Crișul Chișineu-Criș și Progresul Pecica își pot face deja calcule pentru play-off, alături de FC U Craiova, Flacăra Horezu, CSC Dumbrăvița, CS Hunedoara și CSC Ghiroda și Giarmata Vii, iar Gloria Lunca Teuz Cermei, pentru play-outul unde îi va avea ca adversari pe cei de la Becicherecu Mic, Dăești, Deva, Filiași, ACS Poli și Gilortul.
Însă trebuie menționat că și discuțiile legate de play-off și play-out în ligile doi și trei rămân valabile doar în cazul în care pandemia de coronavirus e ținută sub control în România sau chiar învinsă până pe data de 16 mai.
 

Recomandările redacției