Pentru mine nu este nicio surpriză, spuneam mereu că Viorica Dăncilă va face orice este posibil pentru a respecta blatul făcut cu Iohannis, intrarea ei în cursa pentru Cotroceni, în schimbul garantării perpetuării la guvernare până la alegerile parlamentare de anul viitor. Este evident că Viorica Dăncilă a greşit atunci când a propus ca la alegerea candidatului să fie luate în considerare sondajele interne, pentru că ea a obţinut un scor jalnic, aşa că, în cele din urmă, nu a mai avut ce face şi s-a folosit de puterea pe care o are în BPN şi Cex pentru a-i determina pe toţi ceilalţi să se retragă de bună voie, ea rămânând singurul candidat la ora votului în BPN. Iar votul a fost zdrobitor, o dovadă că blonda Veorica a încălecat rău de tot partidul, mai ceva ca Dragnea. Aşadar, Iohannis a primit exact ceea ce şi-a dorit, o confruntare în turul doi cu cel mai slab candidat posibil al PSD, cu Dăncilă, adică. Deloc în glumă, mucalitul de Băsescu a declarat că Iohannis ar trebui să o ajute pe Veorica să ajungă în turul doi.
La ora când Băsescu făcea această declaraţie, Iohannis o ajutase deja, ordonând Sistemului să dea sfară în ţară că s-ar putea redeschide dosarul în care Barna, candidatul USR, a primit finanţare străină. Spuneam că Sistemul nu va permite ca în turul doi să fie doi candidaţi ai dreptei, ci unul singur, adică Iohannis, alături de candidatul PSD. Dacă acesta este Viorica Dăncilă, cu atât mai bine! Viorica doar a mimat negocierile cu ALDE şi Pro România, ştiind foarte bine că singurul candidat unic pe care cele două formaţiuni l-ar susţine este Călin Popescu Tăriceanu, că în niciun caz nu se va pune problema ca ea să fie susţinută de către ALDE şi Pro România. Atât Dăncilă cât şi Sistemul s-ar putea să aibă o surpriză extrem de neplăcută, în sensul că o mare parte a susţinătorilor PSD să refuze să o voteze şi să îi dea voturile lui Tăriceanu, care nu este exclus să devină candidat unic ALDE şi Pro România, iar cu voturile susţinătorilor proprii şi cele ale PSD-iştilor revoltaţi să intre el în turul doi, stricând calculele lui Iohannis şi ale Sistemului.
Oricât de mare ar fi revolta preşedinţilor PSD din teritoriu împotriva circului jucat de către Dăncilă şi acoliţii săi, poziţia sa în partid este asigurată de mulţimea celor din conducerea centrală care îi sunt supuşi total. Iar, având puterea în partid, nimeni nu va putea impune schimbarea ei din funcţia de premier, pe care Iohannis i-o asigură până la terminarea mandatului. Dealtfel, chiar dacă acesta ar vrea să nu-şi respecte promisiunile, nu prea ar avea cu cine să formeze un nou guvern, aşa-zis de dreapta, PNL şi USR avându-se ca mâţa cu câinele. Dar, chiar dacă ar fi fraţi de sânge, tot nu ar putea face nimic, pentru că jocurile în Parlament nu se fac pe baza forţei partidelor la ora actuală, ci pe baza rezultatelor obţinute la precedentele alegeri. Or, la acest capitol, coaliţia PSD+ALDE are majoritate. 

Recomandările redacției