Iohannis câştigă en fanfare al doilea mandat la Cotroceni

0
446

După cum se anticipa, Klaus Iohannis a câştigat fără probleme turul doi al alegerilor prezisenţiale, fiind preferat de 64,85     dintre românii care au participat la vot, în timp ce Viorica Dăncilă a obţinut doar 35,2% . Chiar dacă a pierdut la un scor atât de categoric, fostul premier a reuşit un rezultat mult peste cel din turul întâi şi, lucru extrem de important pentru menţinerea la conducerea PSD, mult mai mare decât scorul obţinut de către partid la alegerile europarlamentare.

Prezenţa la vot a fost mai mare decât în primul tur, chiar dacă exista impresia că susţinătorii unor candidaţi care au pierdut în primul tur nu se vor mai prezenta la vot. La ora închiderii urnelor,  participaseră la vot un număr de 9.086.101 români cu drept de vot, ceea ce reprezintă un procentaj de 49,87%.    .

Diaspora a bătut toate recordurile de prezenţă, depăşind cu câteva ore înainte de închiderea procedurii de vot numărul tuturor votanţilor din primul tur. La ora 20:00 votaseră deja 900.314 votanţi, cu 125.000 mai mult decât prezența totală din turul întâi al alegerilor prezidențiale. Ritmul de o mie de voturi pe minut s-a menținut și în ultima oră.

  În ceea ce priveşte atmosfera generală, alegerile au fost umbrite de moartea tragică a trei oameni chiar în secţiile de votare, de mai multe cazuri în care unor alegători li s-a făcut rău şi a trebuit să intervină ambulanţele, dar şi de scandalul pe care poliţiştii nu au putut să-l aplaneze decât după ce au împuşcat un agresor. Deasemenea, au fost circa 100 de tentative de fraudare a votului, poliţiştii aplicând amenzi destul de mari.

Aradul, ca de obicei, sub media pe ţară

Şi la acest scrutin Aradul a fost printre judeţele codaşe în privinţa prezenţei la vot, situându-se sub media pe ţară. De dimineaţă, de la oră la oră,  diferenţa între media pe ţară şi prezenţa în Arad a crescut costant, ajungând la un moment dat la peste 4%. În ultimele ore de votare s-a mai recuperat din diferenţă, în jurul orei 19,00 ajungând la doar un procent, care s-a menţinut şi la ora 20:00. La ora încheierii votării, participaseră la vot un număr de 190.184 arădeni, ceea ce înseamnă un procentaj de 49,01 %   . Dintre aceştia, 1.850 au votat prin intermediul urnei mobile, 20.246  pe listele suplimentare şi 168.088  pe listele permanente. Dar, chiar dacă Aradul a rămas fidel “tradiţiei “ de a se prezenta în număr destul de mic la alegeri, a păstrat şi cealaltă tradiţie, onorantă de această dată, de nu avea incidente incidente demne de semnalat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.