suedia suedia2 suedia3O delegație formată din patru primari din județul Arad a făcut, în perioada 6-10 octombrie anul acesta, o vizită în Suedia. Depla­sarea s-a făcut la invitația repre­zentanților a două comune și anume: comuna Shhudiksval și comuna Knivsta. Cei patru primari care au făcut deplasarea sunt: Ion Micurescu – primarul comunei Bata, Ștefan Muscă – primarul comunei Olari, Ioan Vodicean – primarul comunei Săvârșin și Ioan Nuțu Herbei – primarul comunei Moneasa.
După cum ne preciza primarul Ion Micurescu „programul a fost unul variat, vizitându-se  unele firme locale precum și instituții subordonate comunelor. Scopul acestei deplasări a fost acela al unui schimb de experiență, administraţiile locale vizitate din Suedia împărtășindu-ne din activitatea lor, prezentându-ne din  strategiile de dezvoltare, din experiența lor de administrație“ .
Ca oameni cu experință în munca de administrație locală, componenții delegației arădene au putut observa cu ochi avizați obiectivele vizitate. Prin urmare, părerile acestora au o cu totul altă greutate, față de cele ale unui turist obișnuit. „Am rămas impresionați de ce am văzut acolo: de la stații de epurare, firme IT, unitățile de intervenție pompieri – în 90 de secunde de la alarmă, un pompier trebuie sa fie la post! – o firmă producătoare de utilaj greu, unități de procesare carne, pepiniere silvice, ferme zootehnice dar și muzee precum și un pasionat care naturalizeaza animale“. Deplasarea în Suedia s-a încheiat cu o vizită în capitala țării – Stokholm.
Ca o concluzie a vizitei, primarul Ion Micurescu ne-a mărturisit: „am venit de acolo cu idei noi pe care încercăm și noi să le punem în practică aici,  adaptând totul la specificul nostru, coroborat cu veniturile pe care le putem colecta pentru realizarea acestor obiective“.
Trebuie spus însă că anterior vizitei primarilor arădeni, delegați ai unor administrații locale din Suedia au fost în România, au vizitat obiective și instituții locale ale comunelor noastre dar și culturi agricole, realizându-se și întâlniri cu fermieri. „Încercăm ca și în continuare să păstrăm legătura cu cei cu care ne-am întâlnit, nu numai prin vizite reciproce ci și prin relaționare în mediul virtual“ – ne spunea edilul din Bata.
Comuna Bata a avut și alte relaționări cu localități din străinătate de-a lungul anilor, având trei înfrățiri: cu localitatea Hautvillers – Franța (regiunea Chapagne-Ardenne), localitatea Beaulieu – Anglia (județul Hampshire, districtul New Forest) și cu comuna Micăuți, raionul Strășeni – Republica Moldova. Relaționarea s-a făcut atât pe teme culturale cât și pe teme economico-sociale, întâlnirile și vizitele reciproce ducând la întărirea relațiilor în cadrul acestor parteneriate și la o mai bună cu­noaștere reciprocă.      (F.B.)

Recomandările redacției