Dincolo de conflictul cu o parte a suporterilor UTA-ei, Ionuț Popa e puțin preocupat și de lotul de jucători. Mai precis, „Mister” ar mai dori câte un fotbalist experimentat în fiecare compartiment, urgența fiind legată de un fundaș central. În rest, tehnicianul de 64 de ani se declară mulțumit de pregătirea fizică a echipei sale, doar că ar fi dorit o altă determinare din partea unor fotbaliști la testul Gacon, susținut duminica trecută.
„Încă un jucător cu
experiență în fiecare
compartiment”
Și în precedentele aventuri la UTA, cele din anii 1997-2002 sau 2009-2010, Ionuț Popa a avut la dispoziție în general muli jucători tineri. În primul mandat a lucrat cu generația lui Todea, Botiș sau Panin, aflată la începutul carierei, iar apoi a avut elevi ca Țucudean, Purece, Chindriș, Copil sau Manea și ei în jurul vârstei de 18-19 ani. Acum, „Mister” susține că lotul e și mai fraged și este puțin îngrijorat din acest punct de vedere. „Echipa are o medie de vârstă sub 21 de ani, 20,7 parcă, cred cea mai tânără din istoria clubului. Am mai antrenat două echipe tinere la UTA, dar jucătorii de azi mi se par chiar copii și trebuie ajutați mult să crească. Avem mulți fotbaliști de 18, 19 ani, am mai adus și de la juniorii mari doi-trei, situația nu e ușoară. Când ai doar doi-trei jucători de 28 de ani, iar restul sub 24, 23, te gândești cu înfri­gurare ce ți se poate întâmpla într-un campionat. Azi ei pot juca bine, iar în două-trei meciuri îți pot da în cap. Lipsa de constanță e atributul jucătorilor tineri și de aceea e nevoie și de experiență la un nivel de lot. Adică, zic eu, cel puțin încă un fotbalist cu multe meciuri în spate în fiecare dintre cele trei linii. Dacă este posibil, trebuie repede completat lotul cât mai repede, iar în acest sens al alertat toți impresarii din țară și străinătate. Vă spun asta cu răspundere, chiar dacă s-a mers pe acest făgaș low-cost. UTA mai trebuie să facă cel puțin 20 de puncte să nu retrogradeze și acest lucru nu va fi deloc ușor”, a menționat directorul tehnic al „roș-albilor”.
„Testele fizice, dovada unei ambiții pe care nu am văzut-o la toți jucătorii”
Ionuț Popa a abordat și subiectul testelor fizice, susținute duminică și luni și cu care unii suporteri nu au fost de acord. „Am început cu acele testări pentru ca așa fac eu la toate echipele la care merg. Trebuie să știu de unde plec în munca mea, fără să dau vina pe cei care au antrenat echipa înaintea mea. Îi felicit pe jucători și pe antrenori, s-au pregătit bine în cantonamentul de iarnă, era necesar să văd pe ce clădesc ceea ce vreau să fac. În general, am fost mulțumit, echipa s-a pregătit bine în cantonament, dar și în restul perioadei de iarnă. Singura nemulțumire e legată de atitudinea unor jucători. Testele Conconi, Cooper, YOYO sau Gacon fac dovada unei ambiții, pe care nu am văzut-o la toți. Când știi că ai de făcut 17-18 repetări pentru a intra în barem și tu te oprești la 15, fiindcă simți o înțepătură sau te doare altceva, dai dovadă de atitudine delăsătoare. Îți spui lasă că merge și așa, ori la mine așa ceva nu este posibil. Precum îmbătrânim, suntem mai pretențioși, iar în fotbal e clar, poate juca doar cel care aleargă. Cine nu aleargă nu are ce să caute pe teren. Dacă mai vrei să faci și pressing și tu nu ai suflu, nu ai nicio șansă să îți atingi scopul. Dar, repet, în mare am fost mulțumit, în special la testarea anaerobă. Aici, au fost ateliere de viteză, detentă, jocuri în nisip și toți jucătorii s-au încadrat bine în cele 14 minute primite de la mine ca barem. Adică, au puls și ritm, acum mai rămâne să fie la înălțime și din punct de vedere tehnic și tactic. Urmează să vedem calitatea lor ca fotbaliști. Până acum e bine, jucătorii m-au primit cu foarte multă atenție. Am discutat și discut mult cu ei, am schimbat tot registrul în ceea ce înseamnă lucrul din vestiar și din afara lui. Încă de la primul antrenament, am încercat să imprim ce aș dori de la echipă, pornind de la lucrurile bune făcute de cei dinaintea mea”, a mai explicat „Mister”.
„Nu cred că UTA va juca
4-2-3-1”
Cel puțin în meciurile de verificare ale iernii, dar și în partida cu Clinceniul, singura oficială a anului 2018, „Bătrâna Doamnă” a mers pe un sistem de joc 4-2-3-1, dar Ionuț Popa pare să schimbe „partitura” pentru duminică, în meciul contra celor de la Hermannstadt. „Nu cred că UTA va juca 4-2-3-1, dar adversarul sigur ca juca 4-2-3-1. Dacă mă întrebați de sisteme, 3-4-3 este cel preferat de mine, dar l-am jucat doar de vreo două ori cu Bihorul, în Liga 1. Trebuie să ai jucători pe măsura acestui sistem destul de pretențios. În primul rând, mă refer la cei trei fundași centrali, care trebuie să fie rapizi, peste 1,85, doi de picior drept și unul stâng, sau invers. Acum, UTA are trei fundași centrali în lot, Iuga Rosca și Manea, iar dacă mai vrem să improvizăm o putem face și cu Lazăr sau Săbău, de la echipa a doua. Mă mir de ce s-a renunțat la Opriș, despre care am auzit că a fost cel mai bun la Foresta – Brăila. Din păcate, ne-a refuzat și Rada, nu mă luam eu după unii care ziceau că Ionuț e bătrân la 35 de ani. Păi Cafu, Costacurta, Kaladze sau Maldini erau toți peste 35-36 de ani la Milan și s-a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu ei. E un moment greu, trebuie să înțeleagă toată lumea, iar 20 de puncte nu le faci ușor”, a încheiat Popa.

Recomandările redacției