matulaEuroparlamentarul arădean Iosif Matula a avut amabilitatea de a acorda un interviu publicaţiei noastre, în care vorbeşte despre felul în care s-a văzut anul 2012 din Parlamentul European, dar şi despre proiectele în care a fost implicat în decursul anului trecut.
– Domnule Iosif Matula, sunteţi printre puţinii parlamentari europeni cu o prezenţă de 100% în plenul parlamentului…
– Consider că este o normalitate. Reprezint România în Parlamentul European şi este foarte important să-mi reprezint ţara cât mai bine, atât eu, cât şi colegii mei. Este un act de responsabilitate faţă de cetăţenii care ne-au votat, ca să le reprezentăm cât mai bine interesele.
– Cum s-a văzut anul 2012 din Parlamentul European?
– A fost un an greu. Criza economică încă nu a fost depăşită şi întreaga Uniune Europeană resimte asta. Cu atât mai mult ţări precum România, care trec mai greu peste momente de dificultate economică. Astfel, devine important rolul nostru, al politicienilor, de a găsi soluţii de redresare economică.
În 2012, am fost raportor pentru un segment important, prin care se pot atrage fonduri europene. Parlamentul European doreşte modificarea regulamentului pentru a sprijini dezvoltare rurală, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). De asemenea,  am fost raportorul Grupului Partidului Popular European pentru proiectul de aviz privind viitorul aeroporturilor și al serviciilor aeriene regionale în Uniunea Europeană, respectiv pentru proiectul de aviz privind moder­nizarea achizițiilor publice.
Dar, cu riscul de a mă repeta, subliniez că Uniunea Europeană acordă fonduri pe bază de proiecte. România este stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, atât în ceea ce priveşte obligaţiile, cât şi beneficiile. Depinde de noi cât de mult putem beneficia de pe urma fondurilor europene.
– În ce alte proiecte aţi fost implicat?
– Activitatea mea, în totalitate, a însemnat nu doar prezenţa de 100%  în plenul Parlamentului European, ci şi 60 de intervenţii în cadrul şedinţelor plenare. De asemenea, am avut patru interpelări adresate Comisiei Europene şi una adresată Consiliului European.  Aș mai menționa două evenimente: vizita de studiu la Strasbourg (Franţa ) cu tema „Trecerea la tehnologii cu consum redus de energie”, cât şi o delegaţie în regiunea transfrontalieră Spania (Catalunia)&Franţa (Languedoc-Roussillion). De fapt, am condus delegația Comisiei pentru dezvoltare regională din Parlamentul European, care a efectuat o vizită într-o regiune europeană transfrontalieră ce poate fi considerată exemplu de cooperare.  Am fost impresionat de spitalul transfrontalier din Cerdanya, primul de acest fel din Uniunea Europeană, dar și de alte proiecte din zonă.
În cadrul Comisiei pentru Cultură şi Educaţie, unde sunt membru supleant, am participat la o serie de activităţi. Cea mai importantă este reorganizarea programelor din domeniul educaţiei, tineretului şi sportului, unde toate programele UE în domeniu au fost comasate în cadrul noului program YES Europe – adoptat de către Comisia pentru Cultură şi Educație a Parlamentului European pentru perioada 2014-2020. Prin această iniţiativă au fost introduse facilităţi noi, precum împrumuturi garantate de UE pentru studenţii care doresc să ur­meze un program de master, dar şi finanţarea activităţilor în domeniul sportului. Apoi, ar mai fi un program de protecţie online a copiilor, dar şi consolidarea programului ERASMUS (Programul pentru mobilitatea studenţilor şi profesorilor).
– Aveţi şi o activitate strict legată de România, respectiv de Arad?
– Întotdeauna îmi manifest disponibilitatea pentru comunitatea din care fac parte. La Criş m-am implicat în organizarea Târgului locurilor de muncă, a Zilei Cartierului Pădureni, lansarea monografiei oraşului Chişineu-Criş „De la Crisius la Chişineu-Criş”, coordonarea campaniei de ajutorare a sinistraţilor din Buzău şi Vrancea etc. La nivelul județului și a zonei, concursul „Acasă, în Europa”, prin care în fiecare an un grup de elevi arădeni, şi nu numai,  vizitează Parlamentul European, a ajuns la cea de a treia ediţie.
În final, doresc să precizez că mă bucură inițiativa și propunerea ca municipiul Arad să devină Capitală Culturală Europeană în 2021 și sus­ţin demersul Primăriei Arad, al prima­rului Gheorghe Falcă şi al arădenilor în acest sens.

Recomandările redacției