matulaEuroparlamentarul Iosif Matula a participat la un schimb de opinii cu Brendan Howlin, ministrul irlandez pentru cheltuieli publice și reformă în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European. Dezbaterea a avut loc în contextul preluării de către Irlanda a președinției Consiliului UE, începând cu 1 ianuarie 2013. Principiile de bază ale preșe­dinției irlandeze vizează o redresare durabilă axată pe oameni și investiții într-o creștere economică favorabilă creării de locuri de muncă. Una dintre prioritățile cheie stabilite de preșe­dinția UE vizează finalizarea în următoarele șase luni a acordului privind Cadrul Financiar Multianual (MFF), care va determina bugetul UE pentru perioada 2014-2020. Iosif Matula a salutat startul lansat al președinției irlandeze, însă a ținut să aducă în atenția ministrului Howlin faptul că statele din estul Europei au așteptări de la viitorul cadru financiar multianual.
„Fondul de coeziune reprezintă principalul instrument pentru investiții, creștere economică și crearea de  locuri de muncă. Din păcate însă, informațiile pe care le primim se referă la austeritate, la reduceri ale bugetului Uniunii Europene”, a atras atenția Iosif Matula.
Europarlamentarul i-a adresat o întrebare ministrului irlandez referitoare la impactul politicii de coeziune post 2013 în statele din estul Europei și, implicit, în România. „Eu vin din România, dintr-un stat din est, iar țările din Estul Europei, prietenii coeziunii, au așteptări foarte mari de la politica de coeziune. Cum vedeți din acest punct de vedere, viitorul politicii de coeziune post 2013 pentru statele din est și regiunile de convergență, tocmai pentru a rezolva problema bugetului pentru fondul de coeziune astfel încât nimeni să nu rămână în urmă pe drumul coeziunii?”
În răspunsul formulat, ministrul irlandez a precizat că este necesar ca așteptările să corespundă realității. Acesta a mai adăuăgat că bugetul este limitat și nu pot fi rezolvate toate problemele. „Avem un pachet de bază foarte substanțial, iar acum trebuie să îl adaptăm astfel încât să țină seama de toate statele membre ale UE”, a concluzionat Brendan Howlin.

Recomandările redacției