OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrimarul Aradului, Gheorghe Falcă, încearcă să ne bage pumnul în gură, mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Dezvăluirile noastre legate de licitaţia pentru tramvaie, în valoare de 8,7 milioane de euro, bani pe care îi plătesc bieţii arădeni, se pare că l-au scos din pepeni pe Gheor­ghe Falcă. Aşa că, asemeni „tovarăşului“ Valer Blidar, patronul Astra Călători, trece la intimidări şi presiuni în speranaţa că ne vom opri, iar licitaţia pentru cele şase tramvaie va decurge în linişte, aşa cum le place politicienilor şi oamenilor de afaceri ce au contracte cu statul, fiindcă acolo unde e linişte, se pot face afaceri, iar unde e gălăgie, DNA-ul îşi bagă nasul.
Cuplul Falcă-Blidar încearcă să ne intimideze
Gheorghe Falcă a ales, probabil nu întâmplător, varianta Blidar, adică să pună presiune prin intermediul justiţiei asupra ziarului nostru, în speranţa că vom ceda şi nu vom mai scrie de licitaţia demarată de Primăria Arad pentru achiziţionarea celor şase tramvaie de la Astra Călători, aşa cum primarul promitea încă de acum doi ani. După ce a încercat tot felul de metode, de la presiuni asupra membrilor familiilor noastre, ameninţaţi cu concedi­erea sau terfeliţi în presă, la presiuni (reu­şite sau nu) asupra unor firme sau insti­tuţii pentru a nu mai face contracte cu Glasul Aradului, Gheorghe Falcă apelează acum la procese de calomnie, cerându-ne nici mai mult nici mai puţin de 7.000 de euro pentru a-i repara onoarea pătată.
Acţiunile cuplului Falcă-Blidar nu reprezintă altceva decât ameninţări şi un şantaj ordinar la adresa ziarului nostru, care a îndrăznit să scrie despre licitaţia cu dedicaţie pentru cele şase tramvaie. Faptul că Gheorghe Falcă face presiuni pentru a se tăia finanţarea ziarului, faptul că Blidar ne face plângeri penale, faptul că Gheorghe Falcă ne dă în judecată pentru calomnie, faptul că Blidar face presiuni asupra instituţiilor publice cu care avem contracte, sperând că cineva se sperie şi reziliază contractele, arată acţiunea concertată a celor doi pentru a ne opri. Acţiuni care sperăm că vor atrage atenţia instituţiilor abilitate, fiindcă avem de a face cu posibile infracţiuni extrem de grave, cum sunt traficul de influenţă, abuzul în serviciu sau şantajul. Având în vedere că toate aceste prosibile infracţiuni sunt comise pentru a acoperi licitaţia de 8,7 milioane de euro, cei de la DNA au pe tavă cam tot ce le trebuie pentru a deschide o anchetă.
Lucrurile sunt cât se poate de clare, mai ales prin acest ultim proces pe care ni l-a intentat Gheorghe Falcă, pentru nişte articole publicate acum un an de zile. De ce tocmai acum ne dă în judecată Gheorghe Falcă şi nu ne-a dat atunci când am scris? De ce tocmai odată cu „tovarăşul“ Blidar încearcă să pună presiune pe noi? De ce doar după ce am scris de licitaţia pentru tramvaie a fost Falcă deranjat de articolele de acum un an? Sunt întrebări retorice, care întăresc încă o dată disperarea acestor oameni de a ne face să tăcem. Disperare care, din păcate pentru ei, va trebui să continue, fiindcă nici nu ne speriem, nici nu tăcem.
De pe plajele însorite, pe holurile tribunalelor
Ce l-a deranjat oare atât de tare pe Gheorghe Falcă, încât să ne dea în judecată şi să ne ceară 7.000 de euro, bani cu care, probabil, speră să-şi mai justifice din averea de baron local? L-a deranjat că am îndrăznit să scriem (acum un an, subliniem, ca să se vadă încă o dată acţiunea concertată Falcă-Blidar) cum firmele reprezentate de vecinul de duplex câştigă sume fabuloase de la Primăria Arad. După un an de zile, Falcă s-a trezit cu onoarea nereparată şi a decis să ceară nişte lovele, adică ochiul dracului, cum ar zice nişte enoriaşi de la biserica lui Tipei.
Culmea e că lui Falcă i-a venit supărarea după ce şi-a petrecut concediul săptămâna trecută, în Grecia, tocmai cu vecinul de duplex (sperăm că fiecare şi-a plătit excursia). Probabil, stând ei necăjiţi la soare, abătuţi din cauza zecilor de funcţioari disponibilizaţi de la Finanţe, s-au gândit cum să mai facă nişte euro, fiindcă de la Guvren nu mai vin bani cum veneau, aşa că şi-au adus aminte că acum un an am scris noi (cu probe pe care le vom prezenta instanţei) de afacerile de sute de miliarde ale firmelor reprezentate de vecinul de duplex. Afaceri care sunt cercetate de DNA, dovadă descinderile de acum un an de la Primăria Arad, difuzate de toate televiziunile naţionale, dar şi nenumăratele materiale din presa locală şi centrală referitoare la frăţia dintre Falcă şi firmele din grupul Confort, materiale despre care vom discuta de-a lungul săptămânilor următoare. Gheorghe Falcă, după un proces de mare corupţie de ani de zile, din care a scăpat, după părerea mea, dar şi a unor politicieni, doar fiindcă e finul lui Traian Băsescu, vine acum ca o mironosiţă să se dea atins la onoare. Pe un subiect, culmea, anchetat de DNA, care sperăm că va fi şi ea dată în judecată, ca să nu existe discriminare. Cum însă acţiunea face parte din încercarea de a ne băga pumnul în gură pe subiectul „tramvaie de la Astra Călători“, nici măcar ridicolul nu-i poate opri pe aceşti oameni.
Ipocritul Falcă vrea liberă exprimare… pentru el
Primarul Aradului arată încă o dată, prin această acţiune, cât de mult caracter are. 80 la sută dintre arădeni îl ştiu, de aceea nici nu l-au votat. Dar mai există o mică parte, care l-au votat, mulţi împinşi de la spate de pastorii bisericilor, votanţi care încă nu s-au convins de caracterul duplicitar al acestui om. Noi am scris de multe ori despre modul în care se comportă în partid, cum a încercat să-şi distrugă socrul, cum şi-a abandonat parte­nerii atunci când n-a mai avut nevoie de ei etc.
Astăzi, Falcă dă dovadă din nou de ipocrizie. Nu mai departe de săptămâna trecută, aflat în război al declaraţiilor cu cei de la USL, care l-au îndemnat să tacă pe tema disponibilizărilor de la Finanţe, Falcă ţinea o lecţie publică despre libertatea de exprimare. „În numele celor doi răspunde un consilier care mă îndeamnă să tac! Dumnealui a uitat că în ’89 a existat o Revoluţie şi românii şi-au câştigat cu sânge dreptul la liberă exprimare. Astfel că nu putem să ne conformăm dorinţei PSD, continuatorul sistemului comunist, de a tăcea cu toţii”, a afirmat Gheorghe Falcă, nu mai departe de acum o săptămână.
Prin această acţiune, Falcă dă încă o dovadă că are apucături de dictator sud­american, arătându-ne că libera exprimare e valabilă doar pentru el, în timp ce ziarele trebuie reduse la tăcere. Iar sângele vărsat în 1989 a fost doar pentru poiliticieni cu apucături dictatoriale, ca şi Gheorghe Falcă, în timp ce presa trebuie să tacă, fiindcă nu facem parte din „nobilimea“ pentru care s-a murit la Revo­luţie. La 24 de ani după ce acei oameni au murit pentru libertatea de exprimare, un ipocrit, ca Gheorghe Falcă, ne cere 7.000 de euro, fiindcă am îndrăznit să deschidem gura. Dacă justiţia va consi­dera, ca şi ipocritul Gheorghe Falcă, că libertatea de exprimare trebuie plătită în euro, vom plăti. Dar nu ne vom opri. Va fi un efort prea mic faţă de sângele vărsat pentru aceeaşi libertate de exprimare, la care făcea Falcă apel acum o săptămână.
Continuăm seria dezvăluirilor
Indiferent cât se agită Gheorghe Falcă, ziarul nostru va continua seria dezvăluirilor în ceea ce priveşte afacerea cu tramvaie, care îl deranjează atât de mult, dar de care arădenii sunt extrem de interesaţi, fiindcă e vorba de 8,7 mili­oane de euro pe care ei îi vor plăti până la adânci bătrâneţi. La fel cum vom prezenta, aşa cum am promis şi modul în care a făcut Gheorghe Falcă avere în nouă ani la Primăria Arad, timp în care arădenii au sărăcit, încât au ajuns să nu mai aibă cu ce îşi plăti întreţinerea la bloc. Cum a ajuns Gheorghe Falcă, dintr-un biet chiriaş la bloc cu restanţe la întreţinere, să umble cu maşini de lux şi să se lăfăie într-un palat de milioane de euro, care a făcut şi el înconjurul televiziunilor centrale şi au lăsat cu gura căscată milioane de români care n-au putut să viziteze măcar astfel de palate, darmite să locuiască în ele. De asemenea, vom dezvălui afacerile pe care le face firma soţilor Falcă, şi cum au ajuns aceste firme să primească miliarde şi miliarde de lei de la unii care au diferite afaceri în Arad, dar şi cu Primăria Arad.
Cât despre procesul intentat de Gheor­ghe Falcă, vă promitem că vă vom ţine la curent cu desfăşurarea acestuia. Şi cu declaraţiile noastre, şi cu cele ale martorilor, şi cu declaraţiile celor care au făcut afacerile de sute de miliarde care astăzi le pătează onoarea şi cu acuzele avocaţiilor şi cu deciziile judecătorilor. Sperăm ca justiţia să-şi facă datoria, iar adevărul să iasă la iveală şi să aflăm cu toţii dacă putem să facem afaceri de sute de miliarde de lei cu vecinii de apartament, din banii publici pe care-i administrăm. Sau dacă în Primăria Arad se iau decizii privitoare la afaceri de sute de miliarde de lei fără ca primarul Gheorghe Falcă să ştie. Sau dacă doi oameni, unul primar şi celălalt afacerist, care locuiesc în aceeaşi vilă şi fac ture cu bicicleta pe malul Mureşului nu discută despre afaceri de sute de miliarde care se desfăşoară între Primăria primarului şi firmele afaceristului. Sau dacă DNA cercetează degeaba afacerile firmei Confort din judeţul Arad şi procurorii au descins degeaba la Primăria Arad. Sau dacă avem voie, la 24 de ani de la Revoluţie, să vorbim măcar despre aceste afaceri. Sunt o serie de evidenţe care în orice altă ţară din Europa s-ar fi lăsat cu zăngănit de cătuşe. Chiar dacă la mijloc era finul şefului statului sau însuşi şeful statului. La noi, însă, se lasă cu procese de calomnie.

Recomandările redacției