IrakÎnaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR) a semnalat marți redeschiderea unui punct de frontieră între Siria și Irak, în Kurdistan, ceea ce a permis plecarea duminică a peste 2.500 de refugiați, relatează AFP.

Punctul de trecere din Peshkabour, situat pe fluviul Tigru, rămâne pentru moment singurul deschis între Siria și Irak, a precizat un purtător de cuvânt al UNHCR, dna Melissa Fleming, în cursul unei conferințe de presă.

În urma deschiderii duminică a acestei frontiere, 2.519 refugiați au traversat fluviul într-o singură zi pe barje pentru a ajunge în Irak. Luni nu s-a înregistrat nici o trecere, dar marți dimineața ‘câteva mii’ de sirieni s-au adunat pentru a traversa fluviul, menționează UNHCR.

Majoritatea refugiaților sirieni doresc să ajungă în regiunea Kurdistan, și nu în alte regiuni din Irak. Luni, personalul umanitar a constatat că 350 de refugiați care traversaseră granița duminică au revenit în Siria cu diferite produse, generatoare, calorifere și alte provizii.

Aproximativ 210.000 de sirieni s-au refugiat în Irak, de la declanșarea conflictului sirian, în martie 2011, potrivit ONU. În total, peste 2,35 milioane de sirieni și-au părăsit țara în decurs de aproximativ trei ani. AGERPRES

Recomandările redacției