Ministrul iranian al economiei a declarat marţi că guvernul său consideră că preocuparea Occidentului cu privire la programul nuclear al Teheranului este doar „o acoperire” pentru sancţiuni din ce în ce mai dure, ce au devenit „destul de vaste, atotcuprinzătoare şi politice mai presus de toate”, informează Associated Press.

Shamseddin Hosseini nu ar putea spune dacă crede că motivul sancţiunilor este schimbarea regimului, dar el a apărat legitimitatea guvernului şi a acuzat cele şase mari puteri – SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania – că încearcă să oprească programul nuclear al Iranului pentru ca ţara să nu obţină cele mai recente cunoştinţe ştiinţifice în domenii precum nanotehnologia, tehnologia aerospaţială şi ştiinţa nucleară.

Cele şase puteri au investit masiv în aceste frontiere ştiinţifice, dar „atunci când vine vorba despre noi, ele sunt frontiere interzise să le trecem”, a spus el, răspunzând la întrebările unui grup de jurnalişti la misiunea iraniană la ONU.

„Noi credem că problema nucleară nu este motivul central din spatele acestor sancţiuni. Aceasta este doar o acoperire”, a insistat el.

Dar Hosseini a spus foarte clar că Iranul nu va fi descurajat de la programul său nuclear, bănuit de SUA, Israel şi multe naţiuni occidentale că are ca scop producerea de arme nucleare.

El a insistat de asemenea că guvernul său se confruntă cu multe obstacole ridicate de sancţiuni, în special cele ce vizează banca centrală a ţării şi exporturile de petrol.

Sancţiunile au provocat creşterea inflaţiei şi o scădere a importurilor, dar economia a devenit „mai robustă” deoarece producţia internă a crescut, a remarcat el.

 

Recomandările redacției