IranIranul și șase mari puteri ale lumii își vor continua dialogul la nivel de experți privind dosarul nuclear al republicii islamice după sărbătorile de Crăciun, a anunțat luni negociatorul nuclear iranian, citat de Xinhua.

‘Negocierile tehnice și la nivel de experți (suspendate duminică după patru ore de discuții la Geneva) vor fi reluate la o săptămână după sărbătorile de Crăciun’, a precizat Abbas Araqchi pentru televiziunea de stat IRIB TV.

Decizia a fost luată după ce șeful diplomației ireniene Mohammad-Javad Zarif și șefa diplomației europene Catherine Ashton au purtat o convorbire telefonică duminică, a afirmat Araqchi, adăugând că în cadrul conversației de 45 de minute anumite diferențe au fost trecute în revistă de cele două părți.

Au fost înregistrate ‘puține progrese în discuțiile’ care au început joi, a declarat Araqchi, notând că interpretările diferite ale acordului interimar semnat luna trecută reprezintă principalul motiv pentru progresul încet. Discuțiile la nivel de experți între Iran și grupul 5+1(SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) sunt menite să implementeze înțelegerea de la Geneva, prin care Iranul s-a angajat să își suspende activitățile nucleare sensibile în schimbul unei relaxări limitate a sancțiunilor internaționale ce îi afectează economia.

Duminică, Zarif a menționat că discuțiile avansează încet, dat fiind că ‘acestea nu sunt facile, iar detaliile trebuie discutate cu acuratețe’. Pe de altă parte, săptămâna trecută, Iranul a părăsit întâlnirea la nivel de experți în semn de protest față de includerea pe lista neagră de către SUA a noi persoane individuale și companii care ar fi încălcat sancțiunile occidentale împotriva Iranului.AGERPRES/

Recomandările redacției