Iranul va semna un acord cu Rusia pentru construirea unei noi centrale nucleare

0
346

Iranul intenţionează se semneze în curând un acord cu Rusia privind construirea unei noi centrale nucleare pentru producerea de energie în Republica Islamică, a relatat duminică agenţia semioficială iraniană Mehr, citându-l pe ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi, potrivit RIA Novosti.

„Iranul a purtat discuţii cu partea rusă, iar în curând va fi semnat un memorandum de înţelegere pentru construirea unei noi centrale nucleare”, a spus Salehi, potrivit Mehr.

Şeful diplomaţiei iraniane a mai afirmat că Republica Islamică are nevoie de energie nucleară pentru producerea de electricitate, dar şi în scopuri medicale.

La prima sa conferinţă de presă după învestirea în funcţie, noul preşedinte iranian Hassan Rohani a declarat marţi că Republica Islamică va continua negocierile cu Rusia privind dezvoltarea energiei nucleare în Iran.

Rohani a spus că Iranul are nevoie să producă 20.000 de megawaţi de energie nucleară şi că intenţionează să construiască noi centrale nucleare şi să continue cooperarea în acest domeniu, în special cu Rusia.

Preşedintele parlamentului rus, Serghei Narîşkin, a declarat la 4 august, în timpul vizitei din Iran pentru a asista la ceremonia de învestire a lui Rohani, că Rusia speră să aibă consultări cu Iran pentru dezvoltarea cooperării privind energia nucleară în scopuri civile, după ce prima centrală nucleară a Republicii Islamice, cea de la Bushehr, a fost inaugurată în septembrie.

Ţările occidentale suspectează Iranul că îşi foloseşte programul nuclear pentru a-şi dezvolta armamentul atomic, acuzaţie respinsă constant de Teheran. Republica Islamică susţine că are nevoie de tehnologie nucleară pentru producerea de energie, deşi are unele din cele mai mari rezerve de petrol şi gaze din lume.

 

(AS – editor: Ionuţ Mareş)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.