Situația Palatului Copiilor din Arad este de nedescris. După ce Ministerul Educației a anunțat că nu mai este dispus să suporte chiria, cei de la Palatul Copiilor s-au trezit în situația de a-și căuta singuri spații potrivite pentru desfășurarea activității. În ciuda faptului că au găsit niște locații, totuși cea mai bună variantă ar fi rămânerea în actuala locație. Pentru aceasta însă este nevoie de plata chiriei, fapt pentru care Palatul Copiilor recurge la ajutorul arădenilor.

Inspectoratul Școlar Județean a trimis Palatului Copiilor Arad o înștiințare scrisă în data de 23.09.2019, prin intermediul căreia instituția a fost anunțată că Ministerul Educației Naționale nu va mai suporta cheltuielile cu plata chiriei începând din acest an școlar. De asemenea, s-a solicitat găsirea unui spațiu pentru care să nu se plătească chirie. În data de 26.09.2019, ISJ Arad a mai trimis o înștiințare prin care am fost somați ca în cel mult șapte zile să comunicăm spațiile identificate.

În urma acestor solicitări, instituția a înaintat adrese către primărie și alte instituții școlare pentru găsirea unor soluții de relocare.

Până în acest moment am primit o înștințare de la Primăria Arad, prin care suntem anunțați, că potivit legii, nefiind bugetari subordonați primăriei, aceasta nu poate aloca fonduri pentru plata chiriei și nici nu dispune de un singur spațiu generos în care ne poate găzdui.

Conducerea Palatului Copiilor a identificat un spațiu disponibil la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului. Aici ni se pun la dispoziție (fără obligații de plată cu excepția utilităților) 28 de săli de aproximativ 35 metri pătrați, plus cancelarie și grupuri sanitare fete/băieti la etajele I și II ale internatului. Sălile existente necesită investiții minime (igienizare și un strat de lavabil), ele fiind adaptate activităților școlare. Însă mărimea sălilor nu permite desfășurarea activităților la acele cercuri, care prin natura lor necesită un spațiu mai generos (disciplinele sportive și cercurile de dans).

De asemenea, au mai fost identificate spații libere la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad, respectiv șase săli de aproximativ 45 m pătrați.

Palatul Copiilor Arad a primit o ofertă de găzduire și din partea conducerii Galleriei Mall Arad, prin care aceștia se arată dispuși să ne ofere spațiul necesar pentru aproape toate activitățile fără a percepe chirie, urmând ca ISJ să acopere plata utilităților. În acest moment spațiul respectiv nu este amenajat pentru a desfășura activități cu copiii, fiind unul comercial, conceput ca atare.

Date fiind împrejurările, Palatul Copiilor Arad solicită sprijin comunității locale pentru găsirea unor soluții de plată în vederea păstrării locației actuale, cel puțin în acest an școlar, aceasta fiind cea mai bună soluție pentru cei peste 2000 de copii care se înscriu anual la activități.

Colectivul Palatul Copiilor Arad își cere scuze public părinților și copiilor pentru situația creată, asigurându-i că va lua o decizie care să pună pe primul loc siguranța copiilor și buna defășurare a orelor de curs!, se arată într-un comunicat de presă emis de Palatul Copiilor Arad.

Recomandările redacției