Stabilitatea financiară este o pre-condiţie a oricărei creşteri economice, iar recesiunea în România ar fi fost mult mai severă dacă nu era evitată criza financiar-bancară, a declarat joi, la un colocviu la Banca Naţională a României /BNR/, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

‘N-are rost să vorbim de creştere economică dacă nu asiguri stabilitate financiară. Hai să nu ne mai jucăm cu problema stabilităţii financiare, să aşteptăm să vină doamna Lagarde (n.r Christine Lagarde, directorul general al FMI, n.r) în România să facă un miracol. Dacă este nevoie de miracole, invit media să meargă la Maglavit să îl caute pe Petrache Lupu. Trebuie să stimulăm munca, inovaţia, capitalul, nu credite date aiurea, nu relaxări de condiţii prudenţiale’, a spus Isărescu.

Oficialul BNR a subliniat că România a evitat o criză financiar-bancară în această perioadă, într-adevăr cu asistenţa financiară, şi nu numai financiară, internaţională.

‘Din punctul meu de vedere, economic nu poate fi ceva mai rău decât o criză financiară şi bancară. Este devastatoare şi are efecte pe mai multe generaţii(…) Vedeţi câţi bani s-au introdus în ţările dezvoltate pentru salvarea băncilor mari. Am avut recesiune în România, recesiunea ar fi fost mai puternică dacă aveam şi criză financiară şi bancară’, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai afirmat că a supraevaluat masiv şi dureros capacitatea administrativă a României de a absorbi banii gratis din fondurile europene.

 

(AS – autor: Ady Ivaşcu, editor: Nicoleta Gherasi)

 

Recomandările redacției