Israelul va construi un gard la frontiera cu Iordania, a relatat presa duminică, provocând furia palestinienilor înainte de o nouă vizită, programată pentru miercuri, a secretarului de stat american, John Kerry, în Israel şi Teritoriile palestiniene, relatează AFP.

 

 

 

Israelul a afirmat anterior că intenţionează să menţină o prezenţă militară de-a lungul văii Iordanului, idee pe care palestinienii o resping, refuzând orice prezenţă militară israeliană de-a lungul graniţelor unui viitor stat palestinian după încheierea unui acord de pace.

Duminică dimineaţă, cotidianul israelian Maariv a informat că premierul Benjamin Netanyahu a decis să ‘construiască o barieră de securitate în valea Iordanului’. Potrivit acestei surse, decizia survine pe fondul unor ‘divergenţe de opinie’ şi al ‘impasului în negocierile israeliano-palestiniene din cauza controlului militar în valea Iordanului’.

Conform articolului din Maariv, Netanyahu va aproba proiectul respectivului gard ‘imediat după ce se va termina construirea barierei de la graniţa cu Egiptul’.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, a denunţat proiectul. ‘Declaraţiile premierului israelian privind construirea unei bariere în valea Iordanului urmăresc doar să facă să eşueze vizita secretarului de stat american Kerry’, a afirmat acesta, citat de agenţia de presă Wafa.

John Kerry urmează să poarte, miercuri, convorbiri separate cu Mahmoud Abbas şi Benjamin Netanyahu, în încercarea de a da un nou impuls tratativelor de pace.

Tot duminică, Israelul a publicat oferte publice pentru construirea a 1.859 de locuinţe în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, conform organizaţiei neguvernamentale La Paix Maintenant, notează AFP.

În reacţie la acest anunţ, palestinienii au ameninţat că vor merge în faţa Consiliului de Securitate al ONU. ‘Organizaţia de Eliberare a Palestinei (OLP) examinează un mecanism pentru a se adresa Consiliului de Securitate şi pentru a condamna aceste noi decizii israeliene, cu atât mai mult cu cât există rezoluţii internaţionale care declară ilegale aceste colonii’, a declarat pentru agenţia de presă franceză Wassel Abou Youssef, un membru al conducerii OLP.AGERPRES/(AS – autor: Letiţia Pană, editor: Cristina Mac)

 

Recomandările redacției