Zilele acestea, mai multe unități școlare din țară au primit facturi cu sume imense pentru consumul de gaz metan, din ultima lună. Așa este cazul unor școli din Bârlad unde cifrele de pe facturi au fost de-a dreptul exorbitante. În jur de 50.000 de euro, a fost valoarea facturii la gaz pentru o școală din localitatea respectivă.

Așadar, în această dimineață, am sunat la mai multe școli din județ deoarece am vrut să aflăm care este situația și dacă sunt unități de învățămănt care se confruntă cu astfel de facturi, cu sume nejustificate.

În municipiul Arad majoritatea unităților de învățământ beneficiază de încălzire prin sitemul CET. În județ sunt însă școli care au centrale pe gaz dar și unele care se încălzesc pe lemne. Un astfel de caz, unde încălzirea este pe gaz metan, este la  Școala Gimnazială Virgil Iovanaș din  Șofronea, unde au venit deja facturile cu sume destul de mari, ne spune directoarea instituției.

,,Am primit factura destul de mare pe noiembrie, 9.000 de lei pentru două structuri, 3.500 la grădiniță și 5.500 pentru școală, am avut contract la GaZ Vest, asteptăm să primim factura pe decembrie să vedem ce și cum. Am primit și informare că va fi recalculată factura pe noiembrie, dar încă nu am primit nimic. Acum facem demersuri să trecem la EON GAZ, ca am primit notificare să cautam al operator.

Am avut atât în condițiile în care în weekend a fost închisă căldura și în timpul orelor de la 6 la 12 mergea centrala, iar cand a fost mai rece am lasat până la ora 13”, ne poveștește Andreea Ioana Petrișor – Coltiș, director la Școala Gimnazială Virgil Iovanaș Șofronea.

În tot acest timp, în  alte școli și grădinițe directorii se așteaptă la facturi mari începând cu această lună. ,,Deocamdată,  pe luna trecută nu avem diferențe majore. Vom vedea în luna curentă”, ne spune directorul Nicolae Creț de la Școala 2 Sântana. ,, La noi cred că au facturat doar estimativ. Vom vedea când se reglează”, ne precizeză directoarea unei grădinițe private din municipiu.

Am pus întrebarea, cu privire la facturile de gaz, mai multor directori din unitățile  de învățământ din județ. Mulți dintre aceștia așteptau facturile mărite, alții nici măcar nu au catadicsit să ne răspundă, cu toate că au promis, în urma convorbirilor telefonice, că ne vor da un răspus, iar câțiva, e adevărat foarte puțini, nu s-au obosit nici măcar să ne răspundă la mesaje sau la telefon. Probabil dumnealor sunt mult prea ocupați cu greva,  prin care se cer salarii mărite pentru angajații din învățământ.

Recomandările redacției