Din această săptămână elevii sunt testați cu testele de salivă primite în școli. Majoritatea școlilor arădene au optat ca testarea să fie făcută acasă, de către părinți, de două ori pe săptămână.

Comunicarea rezultatelor se face conform hotărârii din fiecare școală în parte. Astfel, sunt unele școli care vor să afle rezultatul doar dacă este pozitiv iar altele au cerut toate rezultatele. Elevii trebuie să fotografieze rezultatul și să-l trimită învățătorului sau dirigintelui de la clasă.

Deoarece testarea nu e obligatorie, unii părinți au ales să nu o facă. De exemplu într-o unitate  din Arad cu elevi de clasa X -a, din cei 25 de copii doar cinci  au fost de acord cu testarea. Vineri elevii au primit câte două teste pentru săptămâna aceasta, urmând ca în fiecare săptămână să primească o punguță cu cele necesare pentru cele două testări.  Nici nu a început bine testarea că deja circulă pe internet anunțuri de vânzare a unor astfel de kituri cu câte două teste  la prețul de până la 50 de lei.

Mulți părinți sunt nemulțumiți și de modul în care au primit aceste teste, nesigilate și uneori cu piese lipsă.

În familie ajunge pachetul nesigilat, astfel că aceste teste ar putea fi compromise atunci când sunt manipulate de mai multe mâini.

Nu există o procedură stabilită în ceea ce privește înmânarea acestor teste de salivă copiilor. Elevii de liceu primesc testele de la profesori, în cazul copiilor de gimnaziu testele le sunt înmânate părinților.

Unora li s-a cerut să semneze pentru ele, însă sunt și situații în care testele le-au fost puse celor mici în ghiozdan pentru a fi duse acasă.

Problema cea mai mare însă, este cine va verifica dacă testele sunt sau nu bine făcute, deoarece  cele mai multe școli au decis ca elevii să se testeze acasă, astfel că adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect.

La momentul de față testarea se bazează pe buna-credință a părinților. Dar cine garantează că un părinte trimite rezultatul corect al testului. Autoritățile spun că fac apel la responsabilitatea părinților, să se asigure că elevii se testează de două ori pe săptămână și să comunice rezultatul întocmai.

O altă problemă este ce seva  întâmpla cu elevii care au refuzat testarea. La acest moment autoritățile nu au dat nici un răspuns pentru această situație.

În tot acest timp, vânzarea testelor primite în școli se face liber pe internet.

sursa foto: internet

Recomandările redacției