Zice-se că cine poate, oase roade, cine nu…, iar înţelepciunea poporană izvorăşte din mii de ani de observaţii şi meditaţii, ba poate chiar veacuri (!!!). Adeseori se-ntâmplă ca realitatea zilnică să confirme cu asupra de măsură justeţea observaţiilor vechilor savanţi în alcătuirea de proverbe şi zicători. O asemenea realitate ne-a sosit la redacţie ca-n poveşti, adică de-a-n călare (nu pe Ducipal sau Catalan, ci pe mail, respectiv yahoo.com. Mailul cu pricina, scris cu cap, deci cu schepsis, pornea de la cineva de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Arad spre câteva (destule), unităţi de furnizare de servicii medicale pentru asiguraţii casei şi era un fel de-a suna din goarnă adunarea la o întâlnire trimestrială, care întâlnire, din cauza prea multor invitaţi (participanţi), avea să se transforme într-o serie de astfel de întâlniri – deci nu doar o întâlnire, ci mai multe, că-s mai bune, mai productive şi mai fructifere decât una singură şi-n care-abia ai timp să deschizi gura şi să rosteşti o inepţie-două-acolo. Până aici nimic neobişnuit, mai ales dacă citim şi tematica de strictă specialitate a amintitelor întâlniri. Dar iată şi conţinutul chemării cu pricina: „Vă informăm că, datorită numărului mare de participanţi, întâlnirile trimestriale cu furnizorii, care desfăşoară activitate în baza contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate Arad, vor fi organizate în mai multe şedinţe succesive, programate să se deruleze în perioada 18.05 – 28.05.2016. În acest context, vă invităm să participaţi la şedinţa, care se va desfăşura în data de 18.05.2016, în locaţia pusă la dispoziţie în Restaurantul Coandi, cu începere de la orele 13,30”. Până aici nimic nu-i spectaculos, ci stimabil la culme: CAS are grijă de noi, de sănătatea-ne şubredă. Ce-a urmat însă ne-a pus pe gânduri, noi neavând scaune sau fotolii întrucât patronatul ne ţine-n picioare şi când stăm jos: „Menţionăm că în prima parte a acestei întâlniri va participa, cu statut de invitat şi primarul Aradului dl. Gheorghe Falcă”. (Ambele citate sunt netratate, deci cu agramatismele în original).
Uşor confuzaţi, ne-am şters lentilele văzătorilor şi-am mai citit o dată datele calendaristice între se lăţise întâlnirea multiplicată – şi ne-a dat precum urmează: „… în perioada 18.05-28.05.2016”, adică în plină campanie electorală. Nici asta n-ar fi mare grozăvenie, că doar nu s-o opri sănătatea-n timpul campaniilor electorale, însă participarea unui candidat la fotoliul de primar la asemenea întâlnire nu ni s-a părut chiar kosher.
Campanie electorală
Citind şi tematica întâlnirii la care era invitat „… în prima parte…” candidatul PNL Gheorghe Falcă, aproape ne-am lămurit: „1. Respectarea drepturilor asiguraţilor la servicii medicale, medicamente, etc. din perspectiva interrelaţionării dintre diferitele tipuri de furnizori din sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a circuitului documentelor specifice emise în cadrul activităţii proprii a fiecăruia (bilete de trimitere, prescripţii medicale, scrisori medicale, recomandări medicale, etc.). 2. Alte aspecte punctuale propuse de reprezentanţi ai furnizorilor de servicii medicale şi ai furnizorilor de medicamente, prezenţi la dezbateri”. Cum lămurirea nu era întreagă, ne-am dat de ceasul morţii să decelăm afinităţile pe care le are cu sistemul de sănătate şi cu CAS Gheorghe Falcă, primar în funcţie la data întâlnirii şi candidat de primar la aceeaşi dată. Mare lucru
n-am decelat, întrucât Gheorghe Falcă este inginer, nu biolog sau medic sau soră medicală, e doctor în nu ştiu ce dar nu în medicină, biologie, farmacie sau ambulanţă, şi nici mari unităţi spitaliceşti nu are-n subordinea primăriei pe care o primaria şi-o va mai primaria încă (măcar) patru ani. Atunci ce-l făcea pe Gheorghe Falcă atât de imperios necesar la acea întâlnire de specialitate în plină campanie electorală? Păi e simplu ca un simplu să trăiţi, dom‘ primar: chiar campania electorală. Au nu dă bine la alegători să vază cu tu, primar en titre şi doritor de-un nou mandat, te zbaţi cum Racul, broasca şi o ştiucă pentru bunăstarea sănătăţii celor cărora le vrei voturile-n Duminica orbului? Ba da! Au nu a strânguit guvernul baierile pungilor cu galbeni ca să nu se mai cheltuiască pe sub mână şi de la mână la mână bani albi culeşi în ceasuri negre? Ba da! Atunci, dacă eşti primar şi ai cap, ce faci ca să-ţi lungeşti campania pe bani pe care-i ai dar nu-i ai? Păi, dacă ai cap, te invită CAS la o întâlnire la care, măcar teoretic, n-ai avea ce căuta, şi-acolo spui câteva platitudini fără importanţă (că doar nu eşti în specialitate, deci n-ai cum vorbi ca un specialist), dar te vede lumea, se duce vorba şi… mai ies două-trei voturi în Duminica bolnavului de vederi..
Cât despre şeful CAS Arad, cel care l-a invitat pe Gheorghe Falcă la o mică întâlnire de specialitate cu damf electoral, toate cele sunt numai de bine; trimiţătorul de mail ştia el ceva de-a scris că la ultima testare, după 16 ani de management  respectabil, a obţinut 22 de puncte din una sută posibilă, ceea ce, în traducere liberă, ar însemna 22% – adică nota 2,2 dacă se calculează în baza 10.
Dom‘le, ce-nseamnă să faci fapte, adică chiar să le faci, nu să nu le faci pe fapte! Asta-nseamnă să ai cap: să-ţi faci campanie pe orice;: pe ploaie, pe vânt, pe furtună, pe CAS, pe…, că oricum nu-ţi face nimeni nimic, nici măcar alegătorii, că voturile nu ţi le mai pot lua înapoi nici dacă s-ar duce pân-la Dumnezeu în genunchi şi cu jăratic în guri.
Dacă tot vorbirăm despre sănătate oareşicât, atunci sănătate, dom‘ primar! Sănătate maximă, CAS Arad!

Recomandările redacției