Istoria locală – Arbema, berea premiată cu medalia de argint

0
183

Înainte de Revoluţie, la Arbema, se producea una dintre cele mai bune beri. Sute de oameni făceau ca gustul ei să fie deosebit. Sunt persoane care au lucrat în fabrică de la înfiinţare şi până la închiderea acesteia.
S.C. Arbema S.A. s-a înfiintat în anul 1980 ca o secţie a Întreprinderii de spirt şi drojdie. Începutul activităţii a constat doar în producerea berii, cu o capa­citate de 200.000 Hl/an. Societatea şi-a extins repede activitatea prin darea în folosinţă în anul 1988 a unei fabrici de malţ cu o capacitate de 11.000 to/an. Din anul 1991 fabrica devine independentă ocazie cu care îşi ia denumirea de Arbema (ARad-BEre-MAlt). În anul 1997 SC Arbema SA se transformă în societate mixtă pe acţiuni prin preluarea de către Brau Union Austria a pachetului majoritar de acţiuni. În anul 1998 s-a demarat acţiunea de mărire a capacităţii de producţie, ajungând la 450.000 HL/lună. Brau Union AG, divizia de bere a concernului BBAG a intrat în România în ianuarie 1997, achiziţionând pachetul majoritar de acţiuni al Arbema Arad. Arbema avea sediul în Calea Aurel Vlaicu nr. 270. În octombrie 1998 a fost inaugarată la Arbema una din cele mai moderne linii de îmbuteliere din Europa de Est, cu o valoare a investiţiei de unsprezece milioane de dolari.
Sortimentul Arbema Premium Pils produs la fa­brica din Arad a primit medalia de argint a Institutului Internaţional Monde Selection din Bruxelles în 1998. La Arbema se îmbutelia Schlossgold (bere fără acool) şi se producea Kaiser (sub licenţă), Steffl (sub licenţă), Arbema Zărand, Arbema Lucifer, Golden Brau şi Arbema Jubileum Bock. În anul 2004, Fabrica de bere de la Arad, deţinută de Brau Union România, numărul unu de pe piaţa berii, de atunci, încetează    producţia, decizia fiind determinată de strategia companiei de limitare a costurilor şi consolidare a activităţii. Producţia fabricii de la Arad a fost preluată de unitatea Brau Union din Hațeg. „Am lucrat la fabrică din data de 2 februarie 1980 până în data de 4 aprilie 2003, înainte cu un an de închidere. La Arad se producea o bere bună. Noi lucram şi în weekenduri şi de sărbători, deoarece se producea mereu. Eram 460 de angajaţi în total. Salariul era destul de bun, iar când mergeam în concediu mai luam şi primă de vacanţă. Sunt foşti colegi care după închiderea fabricii nu s-au mai putut integra în alt colectiv. Nu au mai reuşit să-şi găsească echilibru. Noi eram ca o familie. A fost tare greu, ca după ani de zile să fim nevoiţi să    plecăm”, spune fostul maistru Aurel. Acesta mai afirmă că la Arad se producerea un sortiment de bere de calitate superioară, Arbema Premium Pils.
Era o bere bună, ca urmare a investiţiilor în tehnologie şi a modernizării procesului de producţie. Arbema Premium Pils este prima bere care a adoptat o prezentare la nivel internaţional, capisonul de sta­niol fiind unul din elementele care au individualizat-o. În plus, îmbutelierea acesteia în sticlă NRW, înlocuind-o pe cea veche EURO, a completat prezentarea mo­dernă. În aprilie 1999 pentru sărbătorile de Paşte,
s-a lansat sortimentului Arbema Jubileum Bock care, de asemenea, s-a îmbuteliat la sticlă NRW. La începutul anului 1998 fabrica de la Arad a primit licenţa pentru a produce berea Kaiser, o marcă reprezentativă a concernului, cunoscută şi apreciată în toată Europa. Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.