Baronul Karoly Andrenyi a ridicat la finele anilor 1890 un palat în centrul Aradului. Baronul și familia acestuia erau comercianți înstăriți din Ghioroc. Baronul a întemeiat în 1936 un magazin de produse feroase în Arad, numit „Ţesala de cal din aur”. De asemenea, familia producea o marcă renumită de şampanie, produs care a făcut înconjurul Europei. Comuniştii i-au confiscat averea, inclusiv palatul. După 1948, pentru a putea supravieţui, baronul a fost nevoit să care nisip cu căruța. Dintre fiii săi, cel mai mare, Karoly, lucra ca şofer pe o vidanjeră, iar cel mai mic a devenit electrician.
În anul 1948, clădirea a devenit Palatul Pionierilor, urmând ca din 1990 să adăpostească Palatul Copiilor. Faţada palatului a fost realizată în stil neoroman, cu elemente preluate din stilul baroc. Clădirea în formă de „U” este puternic ornamentată cu stucatură, iar flancurile alungite încadrează o grădină. Ferestrele şi uşile, construite din lemn de esenţă nobilă, cu multe ornamente, s-au păstrat intacte până astăzi. Ornamentaţia tavanelor, precum şi cea a pereţilor interiori, sunt excepţionale şi s-au păstrat până în zilele noastre. Palatul are, de asemenea, o scară interioară executată din marmură.
Clădirea a fost recuperată de urmaşii baronului după anii 2000 iar în 2006 a fost vândută unei societăţi care a închiriat-o Ministerului Educaţiei pentru a funcţiona aici, pe mai departe, Palatul Copiilor.

Recomandările redacției