Casa a fost construită înainte de revoluţia din 1848-1849. Proprietarul era Anton Czigler, primul arhitect şef al comitatului. Actualmente clădirea se află în proprietatea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
Istoric
Proprietarul construcției a fost Anton Czigler, originar din Gyula (Ungaria), primul arhitect şef al comitatului Arad. Până la Primul Război Mondial, faţada clădirii a fost modificată de mai multe ori, azi păstrând elementele stilului eclectic.
La intrare au fost aşezate două plăci comemorative: prima în 1997, când Universitatea a preluat clădirea în prezenţa primului ministru al României; a doua în anul 2000, când s-au sărbătorit 10 ani de existenţă a instituţiei de învăţământ superior.
Arhitectură
Eclectismul este un sistem de gândire
neunitar, care alege din diverse sisteme de gândire, stiluri artistice esențiale în linii mari. Eclectismul este tipic pentru stilurie de artă europeană de la începutul clasicismului, dar mai ales în istorism. În ceea ce privește calitatea artistică trebuie făcută distincție între imitație și evoluție artistică. Termenul este folosit pentru a descrie combinația de elemente într-o singură lucrare, din diverse stiluri istorice, mai ales în arhitectură, și implicit în artele plastice și decorative.
Termenul mai este uneori folosit pentru a descrie la varietatea stilistică a arhitecturii se­colului 19, după perioada Neoclasicismului (aprox. 1820), deși revirimentul stilurilor din această perioadă, începând cu anii 1870, au fost numit, în general, istorism.
Curiozități
Anton Czigler (1767-1862) s-a născut într-o familiile de imigranți din Elveția, tatăl său fiind un fermier în județul Szerém, din Ungaria. În 1789, în timpul domniei lui Iosif al II-lea, a participat la ultimul război turc, cât și la asediul de la Belgrad și Smederevo. A studiat mai târziu arhitectura la Viena, unde a obținut titlul de maestru architect.
După incendiile din 1801 ce au devastat orașul Gyula, Francis Wenckheim apelează la serviciile lui Anton Czigler, pentru restaurarea conacului său afectat de incendiu. Acest conac a reprezentat prima lucrare a sa în calitate de arhitect. Czigler și-a construit o locuință în Gyula, începându-și totodată viața de familie.
Anton Czigler în timp a ajuns un arhitect celebru pe raza multor județe precum Arad, Bihor etc. Investitorii privați și publici din aceste județe i-au încredințat responsabilitatea de a concepe clădiri publice sau rezidențiale, biserici și conace. Catedrala Nașterea „Sf. Ioan Botezătorul” din Arad (Catedrala Ortodoxă Veche) a fost construită între anii 1862-1865 după planurile arhitectului Anton Czigler.
Sursa: aradcityguide

Recomandările redacției