Istoria locală – Casa Beller din Aradul Nou

0
144

Istorie
Casa poartă numele primului proprietar. Gospodărie reprezentativă pentru cartierul şvab din Aradul Nou, Casa Beller păstrează elementele tipice ale caselor burghezilor şvabi înstăriţi din secolul XIX-lea: stilul baroc târziu, ornamentaţia ferestrelor, poarta mare cu boltă şi poarta de fier forjat (din păcate nu cea originală). Casa mai e cunoscută şi sub denumirea de „Casa cu ghiulele” păstrând încastrate sub formă de piramidă ghiulelele din bombardamentul din 1848- 1849.
Chiar dacă acest așezământ urban poartă numele de Aradul Nou, cartierul are cele mai vechi clădiri din Arad. Acest cartier își datorează independenţa culturală şi caracterul german
şvabilor din zona Bavariei, care au adus aici cultura lor religioasă, muzicală, precum şi organizarea sau eficienţa caracteristice.
Curiozități
Șvabii bănățeni sunt o etnie germană din grupul Șvabilor dunăreni care au emigrat în Banat cu peste 200 de ani în urmă, venind din diferite regiuni din sudul Germaniei și Austria. Deși a format pentru lungă vreme o minoritate puternică și importantă, datorită transformărilor politice din ultimul secol, cea mai mare parte a șvabilor bănățeni s-a întors în Germania.
Coloniștii proveneau mai ales din regiunile de pe malul stâng al Rinului, Elveția, Alsacia, Lorena, Luxemburg și Palatinat, precum și din Hessa, Bavaria și Suebia. Alt grup provenea din Austria, în special din Stiria (Steiermark).
Majoritatea coloniștilor proveneau din mediul rural, erau fii de familii sărace de țărani, care nu aveau mari șanse de succes în țara lor de baștină. În timpul împărătestei Maria Terezia au primit sprijin financiar și scutiri de impozite pe termen lung. Mulți meșteșugari, inclusiv învățătorii și medicii, erau ajutați financiar să se dezvolte în noile teritorii. Revoluția de la 1848 reprezintă primul moment istoric major de care se leagă numele orașului Arad. Sub asediul armatei revoluționare maghiare, trupele imperiale ale garnizoanei din Cetatea Aradului au bombardat orașul zilnic, timp de nouă luni.
În vara anului 1849 armata revoluționară maghiară reușește să ocupe fortăreața pentru 46 de zile înainte ca armatele imperiale ruse și habsburgice să o împresoare și să o reocupe.
Trupele habsburgice încarcerează în cetate 500 de ofițeri ai armatei revoluționare, majoritatea lor fiind condamnați la moarte. Printre ei se aflau 13 generali ai armatei revoluționare maghiare care au fost executați în 6 octombrie, 1849. Astfel, Aradul poate fi privit ca locul în care revoluția maghiară de la 1848 a fost înfrântă.
Sursa: aradcityguide

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.