Castelul Cernovici (Csernovics) este situat în centrul localităţii Macea, fiind atestat documentar între secolele XVIII – XIX. Castelul-reşedinţă al fami­liei nobiliare Cernovici a fost ridicat în perioada anilor 1800-1850, cu aripa stângă a clădirii compusă din două turnuri. În decursul anilor 1850-1900, familia Cernovici a extins clădirea cu actuala aripă pe partea dreaptă.
Istoric
Povestea acestui castel nobiliar se împleteşte cu povestea familiei de origine sârbă Csernovics căreia, în anul 1720, Imperiul Austro-Ungar îi conferă titlu nobiliar.
În anul 1724, Mihai Cernovici și fiul său Ioan primesc mai multe proprietăţi printre care și o moşie în localitatea Macea. În decursul aceluiași an sunt demarate lucrările la noua reşedinţă. Lucrările de construcţie se finalizează în anul 1745, anul în care Mihai Cernovici decedează. Prin urmare, soția lui Mihai, Ana Cernovici, devine următoarea proprietară a moşiei și cea care va achiziţiona domeniile Curtici și Cutoş.
În anul 1804, Pavel Csernovics este noul proprietar al domeniului de la Macea. El este cel care se va ocupa de reamenajarea reședinței. Fiul său, Petru Cernovici, este cel care după o expediţie pe care o face în 1845, în Orientul Apropiat, va aduce specii exotice precum Ginko Biloba, în grădina parcului ce înconjoară palatul. Totuși, Petru este și cel care va pierde reședința familiei Csernovics, datorită unui banal joc de cărți.
La scurt timp vor apărea noii proprietari ai domeniului, cei din familia Nagy Karolyi, primul fiind Gyorgy Karolyi. Gyorgy Karoly va realiza în 1862 o nouă amenajare a castelului prin extinderea clădirii cu cea de-a doua aripă, precum și a turnului înalt de 30 de metri. Această adăugire aduce castelului asemănarea cu modelele în vogă din Franța.
În anul 1900 Gyula Karolyi, noul proprietar, îl plăteşte pe fotograful Ruhm Odon să fotografieze castelul. Gyula este cel care va adăuga o terasă metalică la corpul vechi.
Începând cu 1920, Gyula Karolyi se retrage la reședința sa de la Budapesta.    În 1939, castelul și parcul trec în proprietatea medicului Adam Iancu din localitatea Curtici. Domeniul va mai rămâne în posesie privată până la naționalizarea sa în anul 1948.
După Revoluția din anul 1989, începând cu anul 1991, castelul și grădina botanică Macea au intrat în îngrijirea Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, fiind într-un final achiziționate de aceasta.
Arhitectură
Castelul Cernovici prezintă o îmbinare de stiluri arhitecturale. Sunt prezente elemente ale barocului târziu ce datează din vremea în care castelul a aparținut familiei Csernovics. Tot în partea iniţială a clădirii sunt prezente şi elemente de inspirație bizantină (turnulețele). Partea nouă, ridicată de familia Karolyi este mult mai simplă, mai modernă.
Acoperișul este construit din grinzi groase, dreptunghiulare și este acoperit cu ardezie, așezată sub formă de solz de pește. Deasupra intrării principale în castel, pe terasă, există şi astăzi blazonul familiei Karolyi. Este realizat din ceramică arsă, aplicată pe zid. Iniţial s-a crezut că era blazonul familiei Cernovici, dar după descoperirea blazonului lor, specialiștii în heraldică îl atribuie familiei Karolyi.
Balustrada are suporturi pentru vaze cu flori. Pereții exteriori dinspre curtea palatului au fost îmbracați cu iederă, fiecare latură având o altă specie. Însă, odată cu venirea comuniștilor la putere, a fost smulsă cu ajutorul unui tractor.
Curiozităţi
Există o legendă locală care face referire la a o suta cameră a castelului, nedescoperită până în ziua de astăzi. Conform unor localnici care s-au aflat în parc după miezul noptii, ei au auzit sunetul unui pian la care se presupune că ar cânta însuși groful Karolyi.
Legenda spune că la Macea castelul a făcut parte din anul 1715, din proprietăţile familiei Edelspacher, care l-a înstrăinat nobilului sârb Pavel Cernovici, nepotul mitropolitului Arsenie Ciarno­ievici.
Sursa: aradcity.ro

Recomandările redacției