După vreo 20 de kilometri de ruinele Cetății Șoimoș, pe stânga, în imediata apropiere a şoselei ne iese în cale castelul de la Odvoş, situat într-un decor impresionant, dar clădirea se află în stare de degradare, după ce tabăra de copii exis­tentă acolo s-a desfiinţat.
Castelul este relativ modest ca mărime, dar perfect echilibrat arhitectonic, construit în stil neoclasic, în mijloc de secol XIX, acolo unde a existat un alt castel construit între 1650-1700, dar care a fost în mare parte distrus, așa că în noua înfățișare nu se mai recunoaște cel vechi. Fațada castelului are o terasă largă, ornamentată cu coloane.
Ultimul lui proprietar a fost Koloman Konopi, (1880-1948), cunoscut ca un reputat inginer agronom, care a creat, printre altele, în perioada interbelică și cunoscutul soi de grâu de Odvoș.
Nu ne îndemnăm să plecăm mai departe de lângă tăcutele ziduri fără a admira puţin frumuseţea locului, închi­- puindu-ne viaţa care palpita în secolele trecute în locul așezat pe drumul pe care caleștile și trăsurile călătoreau drum lung spre Transilvania sau, în sens contrar, spre Câmpia Aradului.
Ultimul lui proprietar a fost cunoscutul om politic român Ștefan Cicio Pop, președintele Consiliului Național Român din Transilvania, care a avut rol esențial în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
În sfârșit mergem mai departe spre a vizita cel mai bine întreținut castel de pe partea dreapta a Mureșului, Castelul Regal de la Săvârşin, monument cunoscut în toată România prin faptul că aparține familiei regale, care și-a găsit acolo și în anii din urmă, un loc propice de odihnă și recreere.
Sursa: Cetăți, castele, castelani din comitatul Aradului, Puiu Emilian Valea

Recomandările redacției