Istoria locală – „Crucea-Albă“, hotelul care a găzduit numeroase personalități

0
121

Clădirea Hotelului Ardealul din Arad, situată pe Bulevardul Revoluției, nr. 98, este un monument istoric din peisajul arhitectural al Municipiului Arad. Pe locul actualei clădiri se afla încă în secolul al XVIII-lea stația de poștalioane a Aradului. Clădirea actuală a fost construită între anii 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler.
Stil arhitectural
Stilurile arhitecturale folosite sunt clasicist și neoclasic. Deşi a fost restaurată de mai multe ori, faţada păstrează elementele stilului clasicist, pe ea se află patru coloane şi două semicoloane cu capiteluri corintice.
Istoric
În 1868 după inaugurarea căii ferate Arad – Alba Iulia, activitatea de poștalion pe Strada Eminescu încetează, astfel în clădire va funcționa Hotelul Crucea Albă. În 1872, în sala de festi­vități, s-au adunat peste 300 de fruntași români din vestul Transilvaniei, sub conducerea lui Alexandru Mocioni, pentru elaborarea unui program de revendicări naționale și realizarea unei organizații politice românești. Tot în această sală a avut loc, în 1863, adunarea generală de constituire a Asociației culturale arădene.
Curiozități
În sala de festivități a hotelului au concertat personalități de renume mondial, ca Franz Liszt (1846), Johann Strauss-fiul (1847), Johannes Brahms (1879), Pablo Casals (1912) și alții.
Printre musafirii celebri ai hotelului se aflau și împăratul austriac Franz Iosif, proiectantul canalului Suez – Ferdinand Lesseps împreună cu compozitorii francezi Leo Delibes şi Jules Massenet, scriitorii Ion Luca Caragiale, George Coşbuc, Octavian Goga, George Enescu, Nicolae Iorga, Ady Endre, Arany János, Francois Copee, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Duiliu Zamfirescu și Cincinat Pavelescu. Hotelul a suferit ample lucrări de restaurare, din perioada de început, în holul Filarmonicii din Arad, păstrându-se pianul din sala de festivități, la care a concertat Franz Liszt.
Timp de jumătate de secol a fost cel mai elegant şi cel mai popular hotel al oraşului. Aici a fost introdusă pentru prima oară în oraş apă caldă în camere.
Sursa: aradculture.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.