Este una dintre cele mai vechi străzi ale Aradului, fiind trasată în hărți pe direcția est-vest încă de la începutul secolului al XVIII-lea, sub numele de Herren Gasse (Strada Domnească). Artera de circulaţie se deschidea spre apus din principalul bulevard – Haupt Gasse, (azi Bd. Revoluţiei) înfundându-se în cartierul şi cimitirul românesc, aflat la intersecţia cu strada Episcopiei, în spațiul cuprins până la străzile Fabian ut (azi Ştefan Cicio-Pop) şi Revai ut (azi loan Popovici Desseanu’). Spre vest, dincolo de Scheide Gasse (azi Andrei Șaguna), se afla noul cartier – Pernyavor (Pârneava), care în 1783, avea 10 străzi. În dreptul Bisericii Reformate, spre sud-vest, se deschide în unghi ascuţit strada loan Calvin, care se continuă înspre vest, bordând Parcul Reconcilierii.
Fiind foarte circulată (în 1931, 271 de vehicule în 24 de ore), strada a fost pavată pentru prima dată în 1904 şi plantată cu tei, în mandatul primarului Atzel Peter (1867-1871). Fiind centrală, clădirile care o delimitează au fost concepute cu partere, care să deservească cât mai bine publicul sub aspect comercial, administrativ, politic sau cultural şi religios. Apartamentele de la etaj erau ocupate de familiile sau cabinetele avocaţilor, medicilor şi farmaciştilor sau comercianților.
Sedii de partide, agenţii, redacţii de presă, librării, tipografii, bănci, restaurante şi magazine comerciale, deserveau prestigioase instituţii şi firme performante, aşa cum au fost: Agenţia de publicitate Reclama; Agenţiile imobiliare Halmai Iosif (nr.12) şi Haasz Adalbert (nr. 20-22); Librăria Lobj Francisc&Pollack (nr. 2); Librăria şi tipografia Concordia (nr. 4); Banca de Comerţ fostă Nicolae Goldschmidt SA (nr. 4); Baia terapeutică cu apă rece a lui Karoly Posch (nr. 2); Parfumeria D’Or a lui Medgyesi Geza (nr. 10); Depozitul de stofe şi croitoria Ștefan Wersz (nr. 15); Blănăria Star Mairovitz Emerich (nr.14); Expoziţia permanentă de mobilă A. Vincze (nr. 28); Restaurantul cu Grădină Lido-Palace (nr. 36); Tipografia, librăria — papetăria Diecezana (nr.18); Tipografia Corvin I. Lany (nr. 20-22); Librăria Mendel Arcadie (nr. 48); Depozitul de bere şi Fabrica de gheaţă Oppenheimer Rudolf (nr.1S5); Fabrica de produse chimice Hel-La proprietar dr. Reichel (nr. 7) şi altele. În palatul Bisericii Greco — Catolice, işi desfăşura activitatea Societatea cuturală Sfântul Pavel (preşedinte — protopop Iosif Popa), iar la numărul 40, Societatea Mărăşeşti (preşedinte Pop Hortensia).
Pe această stradă întreprinzătorul Kerpel Izso a deschis o bibliotecă de împrumut, cu un patrimoniu de 90.000 de volume, considerată în epocă, cea mai mare din sud-estul Ungariei. Pe lângă cărţi, Kerpel Izso, deţinea și un depozit de instrumente muzicale achiziţionate de la firme prestigioase care puteau fi închiriate cu sume rezonabile. În 1925, scriitorul Aron Cotroceni, deținea împreună cu soția Elisabeta Santo, în imobilul de la nr. 16, o firmă și un depozit de vinuri, cu numele Vino.
Sursa: desprejudetularad.ro
Fotografii din arhiva istoricului Puiu Emilian Valea

Recomandările redacției