Istoria locală – Dezastrele inundațiilor din 1970

0
160

În anul 1970, în județul Arad, mijlocul lunii mai, arădenii au trăit zile groaznice din cauza inundației Mureșului. El i-a îngrozit pe cei care locuiau pe țărmurile sale. În județul nostru și-a început invazia la 13 mai, iar culminația viiturii la granița județului a fost în ziua de 16 mai la ora 6.30 dimineața. Cu o putere sporită, apele învolburate înaintează spre municipiul Arad, amenințând cu inundația unele din localitățile întâlnite în cale. Terenurile agricole, gospodăriile și casele oamenilor de pe Valea Mureșului au fost inundate treptat. Localitățile apropiate de Mureș au fost evacuate în acele zile. Pe 17 mai, apele Mureșului ajung în zona orașului Lipova, la ora 15.45 Mureșul atingând o cotă de 705 cm. În centrul Lipovei, pe strada principală a orașului apa a atins 1,50 m, iar pe alte străzi situate mai jos, către Mureș, apa a atins 3 m, iar unii locuitori disperați s-au refugiat pe acoperișul casei, foarte multe case s-au dărâmat ulterior.
În doar o oră, Mureșul a schimbat complet imaginea orașului Lipova. O panoramă tristă și dureroasă a fost în acele clipe. Au fost inundate 310 case, din care 200 s-au prăbușit și 110 au fost avariate. 
În timp ce apele Mureșului făceau ravagii în Lipova, Aradul se pregătea intens zi și noapte să prevină pericolul care tot mai repede se apropia, au fost luate măsuri excepționale. În ziarele locale apăreau comunicate cu măsurile întreprinse. Muncitorii de la Uzina electrică întindeau cabluri, instalau grupuri electrogene și becuri de-a lungul digului, pe o lungime de 19 km, astfel încât să fie luminat digul noaptea. În această zonă s-a lucrat intens, zile și nopți, fără întrerupere, la supraînălțarea și întărirea digurilor. Timp de câteva zile carierele de
piatră din județ lucrau toată ziua, fără oprire, iar 700 de camioane transportau non-stop peste 10.000 de tone de piatră, pământ, saci de nisip și balast pe Faleza Mureșului și pe străzile laterale, astfel a fost înălțat de-a lungul falezei un solid dig de apărare. La fabrica Teba și U.T.A. s-au confecționat mii de saci pentru nisip. Aproximativ 200.000 de saci de nisip au fost așezați de către colectivele de muncitori din fabricile arădene, ajutați de formațiile gărzilor patriotice, brigăzile de tineret și unităților militare dislocate pentru a stăvili furia apelor. Fiecare ajuta după puteri. Mulți dintre ei se aflau la a treia zi și noapte de muncă continuă pe dig. Se poate zice că au fost eroi adevărați. Femeile veneau cu ceai fierbinte, mâncare caldă sau sandvișuri, cu țigări, cafea și cuvinte încurajatoare pentru a ține sufletul în apărătorii obosiți. Printre măsurile întreprinse se număra și buna aprovizionare a municipiului Arad, pentru ca populația să aibă la dispoziție suficiente alimente de bază.
S-a emis un comunicat în care s-a menționat unde sunt depozitate rezervele de alimente și apă potabilă și în ce loc să fie adăpostiți oamenii în cazul în care Mureșul inundă tot orașul Arad. S-a dispus interzicerea vânzării și consumul alcoolului în zilele de pericol.
17 ore a fost necesar ca apa să parcurgă 31 de km de la Lipova și viitura să ajungă la Arad. În data de 18 mai, la ora 8.30 Mureșul a atins cota maximă. În unele locuri apa a început să străpungă digul, amenințând casele omenilor. În zonele unde apa
s-a înfiltrat sau a încearcat să se strecoare prin dig s-a intervenit prompt pentru întărire, pentru că orice fisură, orice pătrundere ar fi fost fatală pentru oraș. Apa a intrat treptat în Ştrandul Neptun (atunci era pe partea dinspre oraș), apoi a distrus o porțiune din noul Pod Decebal, aflat în construcție, apoi s-a dărâmat în Mureș. Zonele cele mai afectate au fost zona de la Fabrica de Zahăr, cartierele Alfa și Pârneava, apa acoperind grădini, case etc. Toată noaptea a fost cu emoții. În cursul dimineții de luni, 18 mai, la ora 8.30, apele dezlănțuite ale Mureșului au atins cota de aproape 7 metri, punând de mai multe ori în mare primejdie orașul. Locuitorii Aradului au trăit momente de-un mare dramatism. A fost o priveliște șocantă. În cele din urmă, după 120 de ore de lupte dramatice, orașul a scăpat de potop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.