Josef Buchecker şi fanfara lui
Una dintre cele mai cunoscute fanfare a Aradului Nou a fost condusă de Josef Buchecker (1887-1964). În perioada 1 noiembrie 1904 – 1 februarie 1919, Buchecker este elev la orchestra militară cu specializarea bass, dar în curând devine solist în regimentul de infanterie imperială Leopold II nr. 33 din Arad. După aceea a plecat în numeroase turnee cu această formaţie în Scandinavia, Marea Britanie, Africa de Sud etc.
În februarie 1919 el demisionează din Armata Română şi întoarce spatele muzicii militare. Devine dirijorul fanfarei din Aradul Nou şi funcţionar la fa­brica de vagoane Astra din Arad, iar din 1 mai 1930 este şi dirijor la Teatrul Comunal din Arad. Din cauza unei mutări parţiale a activităţii comerciale a fabricii de vagoane, fanfara de la Astra se dizolvă.
În aceeaşi perioadă Buchecker primeşte o ofertă pentru o orchestră, cu cca. 40 de muzicieni, din Petroşani, în Valea Jiului. În toamna lui 1933 se mută acolo. Paul Klug a preluat din acest moment fanfara Aradului Nou, ca noul ei dirijor.
Ca pensionar şi ca muzician, în 1948 Josef Buchecker se întoarce în Aradul Nou. A fost şi lide­rul fanfarei pompierilor mult timp.
Fanfara de băieţi a lui Karl Toischer
După terminarea Primului Război Mondial, neamţul Karl Toischer, care venea din Karlsbad, a înfiinţat în Aradul Nou o orchestră de instrumente cu coarde, foarte populară în comună şi în loca­lităţile vecine. Din 1925 până în 1929 a format o mare fanfară de băieţi, cu care a plecat în turnee.
Toischer pleacă din Aradul Nou în anul 1929, însă absolvenţii cursurilor sale au continuat acti­vitatea muzicală şi după aceea, iar unii devenind chiar muzicieni profesionişti.
Sursa: Doru Sava, Aradul Nou – Mureşel,
Istoria unui cartier, povestea unei lumi

Recomandările redacției