Fabrica a fost fondată în anul 1851 de către Adolf Neuman, venit din Boemia. În urma unor incendii de proporţii, în anul 1884 a fost finalizată actuala clădire, cea mai modernă fabrică a vremii din sud-estul Europei. Alături a funcţionat şi o moară, precum şi o fermă de porci. Instalaţiile au rămas funcţionale timp de peste o sută de ani, fiind demontate abia după 1990. Fabrica şi moara au fost transformate în societate anonimă în 1922, rămânând în proprietatea familiei Neuman până la naţionalizarea din 1948.
Familia Neuman îşi are rădăcinile pe lângă Viena, iar în România au venit undeva în jurul anului 1850. Prima menţiune a familiei Neumann în istoria oraşului Arad este consemnată în anul 1851, atunci când fraţii Neuman apar ca proprietari ai fabricii de spirt şi droj­die, o mică fabrică, la vremea aceea, situată în partea nord-vestică a oraşului. Acest nucleu al viitoarei „Indagrara” a fost pus pe picioare de fraţii Neuman – trei la număr: Adolf, Eduard şi Daniel.
Fabrica era o societate anonimă pe acţiuni, având ca scop producerea şi comercializarea de băuturi alcoolice. La vremea respectivă, clădirea era una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei. Alături de fabrica de spirt, a luat naștere şi cea de drojdie. În anul 1862 aceştia apar, conform arhivelor Primăriei Arad, ca proprietari ai unei mori de aburi care măcina grâu, producând o făină de înaltă calitate, cerută atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă, în Germania, Italia, Anglia, Belgia şi Olanda.
Întregul complex industrial al fraţilor Neuman era iluminat electric şi avea o reţea de apă curentă proprie, alimentată de la puţuri proprii ce serveau la procesul de producţie, la adăparea animalelor din propria fermă şi la stingerea incendiilor. Familia a fost compusă din frații Adolf, Daniel si Samuila şi urmașii lor Adolf junior, Alfred și Carol. Neuman Adolf, Daniel și Adolf junior au primit în anul 1913 titlul de baron. Semnificativ este faptul că pe vremea monarhiei austro – ungare, numai 27 de familii de origine evreiască au obținut acest titlu.
În anii 1930, cel mai în vârstă dintre cei trei frați, Carol a emigrat în Statele Unite, iar Alfred a rămas la Arad, având trei copii:
Eduard, Francisc și Maria. Eduard a condus „Fabrica de spirt”, iar Francisc a preluat „Fa­brica textilă”, înființată în 1909. Din 1935 Francisc a condus ambele fabrici până în anul 1948, când datorită directivelor noului regim politic averea familiei Neuman a intrat sub orânduirea statului (naționalizarea).
Sursa: aradcityguide.ro

Recomandările redacției