Scurtă relatare din istoria
hornarilor
Din presa vremii. Ziarul Patriotul din 6 noiembrie 1948 anunță la pag. 7: ,,Hornarii din Arad în întrecere cu cei din Oradea. În planul de lucru al Întrepreprinderilor Economice al municipiului Arad (IEMA), în intervalul 1 septembrie 1948 la 21 ianuarie 1949, Serviciul a hotărât a provoca la întrecere, Serviciul de hornărit al Municipiului Oradea. Punctele întrecerii sunt: Disciplina și reducerea absențelor nemotivate, schimbul de experiență, perfecțiunea muncii”.
Scurt istoric
Ocupaţia de hornar – coşar este cunoscută a fi una dintre cele mai străvechi meserii de pe glob, deşi hornuri (coşuri de fum) au existat încă din timpurile antice, doar că în ultimii 200 de ani a crescut numărul hornurilor astfel încât să ofere o preocupare unui om, începând astfel creşterea imaginii hornarilor.
Cu creşterea numărului de locuinţe a crescut şi numărul hornurilor care trebuiau curăţate.
În mod tragic, modul în care coșurile de fum s-au extins a necesitat o forță de muncă mai mare, astfel că în timp, curățarea coșurilor de fum a devenit datoria băieților mai mici.
Copiii erau fie băieți orfani aleși pentru a fi coșari, fie copii care au fost vânduți de părinți unui maestru al coșurilor de fum.
Băieții mici lucrau din zori până seara și erau obligați să se urce prin coșuri în schimbul unui loc de dormit, mâncare și apă. Aceștia răzuiau zăcămintele de cărbune din garniturile de ardere.
Dacă un copil ezita să urce, de multe ori, stăpânul coșului aprindea un foc mic în șemi­neu ca motivare, de aici provine și sintagma „să aprindă un foc sub cineva”.
Tinerii coșari care aveau de obicei vârste cuprinse între 5 și 11 ani, sufereau de multe afecțiuni.
Oasele lor s-au deformat adesea din cauza pozițiilor în care corpurile lor erau
solicitate în timp ce curățau coșurile de fum. Uneori rămâneau prinși acolo iar unii au murit în coșurile de fum.
Copiii au suferit de inhalare de funingine, ceea ce mulți cred că este motivul pentru care copilașii care au trăit și au reușit să treacă de vârsta mijlocie au fost puțini.
Adolescenții coșari au suferit de primul cancer industrial înregistrat. Cancerul mortal a fost, de asemenea, foarte dureros.
Superstiţii
Coşarul este considerat ca şi un simbol al norocului, de accea unele cupluri preferă să invite un hornar la nunta lor, iar alţii se prind de un nasture cănd întâlnesc pe stradă un hornar, dorindu-şi ceva pentru a se îndeplini.
Sursa: Complexul Muzeal Arad

Recomandările redacției