Istoria locală – Muzeul Memorial „Vasile Goldiș”

0
134

Palatul „Românul” a fost ridicat în a doua parte a secolului XIX, în stil eclectic. Aici era sediul ziarului „Românul”, în perioada 1911-1916, condus de către marea personalitate politică Vasile Goldiş şi totodată reşedinţa acestuia în ultimii ani ai vieţii. În coloanele ziarului au publicat personalităţi de seamă ale culturii româneşti, ca istoricii Nicolae Iorga şi A. D. Xenopol, scriitorii Octavian Goga şi George Coşbuc, politicienii Ştefan Cicio Pop, Ioan Suciu și Vasile Goldiş. În prezent, aici se află un muzeu memorial dedicat acestuia, acte cu o bogată corespondenţă, iar printre cei care se regăsesc în aceste documente sunt nume celebre precum Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, Nicolae Titulescu.
Stil arhitectural – Eclectic
În anul 1910, Goldiş îşi construieşte o casă în Arad, pe fosta stradă Anatol Fance, azi Vasile Goldiş, ulterior în această clădire s-au aflat redacţia ziarului „Românul” şi Institutul tipografic „Concordia”. Clădirea cu demisol, parter și un etaj superior a fost ridicată în stilul eclectic, emblematic pentru arhitectura ară­deană de la începutul secolului XX.
Eclecticul este un sistem de gândire neunitar, care alege din diverse sisteme de gândire, stiluri artistice, ceea ce i se pare mai bun. Este tipic pentru sti­lurile de artă europeană de la începutul clasicismului, dar mai ales în istorism. Termenul eclectism poate avea o conotaţie negativă, în cazul în care artistul, în locul creației proprii, selectează elemente din alte lucrări și le combină într-una nouă.
Istoric
Vasile Goldiș s-a născut în data de 12 noiembrie, 1862, în satul Mocirla, judeţul Arad. A urmat cursurile Gimnaziului Regal Superior (Moise Nicoară de azi), între anii 1873-1881, absolvindu-le ca şef de promoţie. În 1911 devine directorul executiv al institutului tipografic „Concordia” din Arad, care avea drept scop editarea ziarului „Românul” şi tipărirea de cărţi pentru români. Evenimentele de la sfârşitul războiului au stimulat şi mai mult mişcarea pentru autodeterminare şi realizarea unităţii politice a poporului român.
Stabilindu-şi sediul la Arad, Consiliul Național Român Central va reorganiza Transilvania ca Ţară Românească şi va coordona în întregime uriaşa muncă în vederea realizării Marii Uniri. Vasile Goldiş era unul dintre cei mai activi membri ai acestui organism. El a redactat Convocatorul Adunării Naţionale de la Alba Iulia, pe care îl publică în ziarul „Românul”, luând parte activă la toate acţiunile privind pregătirea şi desfăşurarea Adunării de la 1 decembrie 1918.
Vasile Goldiş şi-a trăit ultimii ani la Arad, ducând o viaţă modestă și austeră. Marele om politic a încetat din viaţă pe data de 10 februarie 1934, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, după o viaţă închinată marelui ideal de făurire al României de astăzi. În acele zile i s-au organizat funerariile naţionale, iar în ziua înmormântării s-a instituit doliu naţional.
În data de 30 noiembrie 2003, în faţa palatului „Românul” , Preşedintele României, Ion Iliescu, în prezenţa Rectorului Universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a membrilor Senatului Universităţii, a oficialităţilor locale, şi a studenţilor, a dezvelit o placă comemorativă amplasată în onoarea marelui om de stat, Vasile Goldiș. Cu aceast prilej inedit s-a inaugurat Muzeul Memorial „Vasile Goldiş”, edificiu cultural de excepţie al Aradului contemporan.
Printre obiectele expuse în acest muzeu din Palatul „Românul”, de o valoare considerabilă pentru istoria națională, se numără: acte de studii; foaia matricolă din învăţământul secundar, diploma de maturitate, diploma de profesor, diploma de absolvire a studiilor superioare; acte personale: paşaport, livret militar, diverse adeverinţe; acte care dovedesc demersul civic al lui Vasile Goldiş; sentinţa de divorţ de după primul mariaj.
De asemenea, printre exponate se regăsesc și piese de mobilier, fotografii de epocă originale, deosebit de valoroase, publicaţii conduse de Goldiş sau la care acesta a colaborat; cărţi din biblioteca acestuia, unele purtând semnătura lui.
Sursa: aradculture

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.