Palatul Iosif Steiner, situat la intersecția Bd-ului Decebal cu Piața Arenei, a fost construit în 1910, după planurile proprietarului, în stil Secession. De-a lungul timpului, până în preajma anului 1948, această clădire a găzduit loja masonică evreiască „B’nai Brit Or”.
Istoric
Steiner Iosif s-a născut în 1872 în Solt, Ungaria, iar data decesului său este necunoscută. În 1903, acesta s-a mutat la Arad, unde a avut un mare succes ca arhitect. A reușit în doar câțiva ani să proiecteze clădiri importante, printre care multe palate în stil Secession. Era unul dintre proiectanții importanți și
respectați din Arad, în urmă cu 100 de ani.
În municipiul Arad, unele dintre clădirile declarate monument istoric au ca ornamente simboluri maso­nice. Este vorba despre clădirea amplasată la intersecţia Bulevardului „Decebal” cu Piaţa „Arenei” sau clădirea lojei masonice evreieşti, „B’nai Brit Or”. Proprietarul acestui palat impozant a fost Iosif Steiner, care l-a construit în 1910. Clădirea prezintă mai multe simboluri masonice: păunul, coroana regală, alături de semne esențiale precum echerul şi compasul, tronând pe fiecare latură a clădirii.
Arhitectură
În zona cunoscută sub vechea denumire de ,,Boul Roşu”, pe faţada Palatului Iosif Steiner, cum îl chema pe proprietar, putem vedea alte câteva simboluri cu pronunţat caracter esoteric: «Coroana» – care sugerează «arta regală», o altă denumire pentru masonerie -, «Echerul şi Compasul» – elemente preluate în masoneria modernă din instrumentarul breslelor de constructori sau de masoni operativi -, «Dragonii încolăciţi» – reper simbolic cu multiple semnificaţii mitologice -, şi nu în ultimul rând «Păunul» – ale cărui semnificaţii au suferit avataruri fascinante de a lungul istoriei, de la epocă la epocă, de la religie la religie”, menţionează Antoniu Martin.
În Aradul de la sfârșitul sec. al XIX-lea, clasa mijlocie cu o forţă economică în creştere s-a orientat către cele mai noi curente din Europa Centrală privind iniţiativele și conceptele arhitectonice urbane. Termenul de „secesiune”, o variantă germană a curentului „Art Nouveau” apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, este reprezentativ pentru artiștii care s-au hotărât să se delimiteze de categoriile esteticii academice și istoriste.
Curiozități – Iosif Steiner a proiectat o școală, care astăzi este școala cu clasele I-VIII Dimitrie Țichindeal. Arhitectul a folosit elemente Art Nouveau pe fațada care se înscrie în frontul stradal existent (str. Lucian Blaga). Steiner a mai proiectat la Arad propriul palat de raport și multe alte clădiri de mari dimensiuni. Simbolismul masonic este vizibil în majoritatea elementelor de arhitectură arădeană secessionistă. Masoneria arădeană a reprezentat un vector al progresului, jucând un rol decisiv în modernizarea orașului. O mulțime de clădiri din Arad prezintă însemne masonice, printre acestea numărându-se casa din Piața Catedralei, care a aparţinut cunoscutului arhitect arădean Milan Tabakovics (arhitectul Templului Masonic), sau Palatul Reinhardt.

Recomandările redacției