Palatul doamnei Maria Suciu, soţia unuia dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, doctorul arădean Ioan Suciu, este situat pe strada Blajului nr. 3. Clădirea atrage atenţia prin sobrietate şi eleganţă. Astăzi clădirea adăpostește cabinete de avocatură, locuințe și spații comerciale la parter.
Istoric
Clădirea a fost ridicată la comanda doamnei Maria Suciu, soția unuia dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, dr. Ioan Suciu. Doamna Suciu era o perso­nalitate marcantă în societatea arădeană de la începutul sec. al XX-lea, fiind implicată în numeroase acte caritabile și organizații umanitare locale. Palatul Suciu se întinde din vechea Piața Luther până în proximitatea Tribunalului. Atunci, la fel ca și în prezent, clădirea a adăpostit apartamente de lux, majoritatea dintre ele fiind amenajate ca și cabinete ale avocaților arădeni.
Ioan Suciu (1862-1939) a fost un avocat, om politic, militant de seamă al mișcării de eliberare națională a românilor din Transilvania și unul dintre organizatorii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 și apoi unul din cei 15 membri care au alcătuit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria, în perioada 2 decembrie 1918 – 5 octombrie 1919, dată la care a demisionat pentru a deveni președintele Consiliului Superior de Agricultură din Cluj. A încetat din viață în anul 1939 la Chișineu-Criș și a fost înmormântat la Arad, în Cimitirul „Eternitatea”.
Arhitectură
În Aradul de la sfârșitul sec. al XIX-lea, clasa mij­locie cu o forţă economică în creştere s-a orientat către cele mai noi curente din Europa Centrală privind iniţiativele și conceptele arhitectonice urbane. Arhitecţi pregătiți în idiomul Secession în centrele imperiului Austro-Ungar au construit pentru familiile întreprinzătorilor locali arădeni numeroase şi ambiţioase imobile de raport care marchează indubitabil, până astăzi, contextul urban în centrul acestor oraşe.
Prin urmare, Palatul Maria Suciu este construit în still Seccesion între anii 1906-1907 potrivit planurilor arhitectului arădean Ioan Niga. Este un edificiu cu demisol, parter, două etaje şi mansardă. Sub aticul central al cărui decor geometric, îmbinat cu cărămidă aparentă şi metope cu scene religioase, clădirea atrage atenţia prin sobrietate şi eleganţă.
Sursa: aradcityguide

Recomandările redacției