Leric Teodor a făcut o relatare despre vânătoarea ca ocupație a dumbrăvicenilor, ocupație pe care el a iubit-o nespus de mult. Acesta ne povestește că: „Dintotdeauna vânătoarea a fost ocupația plăcută locuitorilor din Dumbrăvița și Groșii Noi, care încă de la formarea satului, o practicau în zilele de sărbătoare, dar mai ales în timpul iernii. A fost o sursă de procurare a cărnii și a pieilor (blanurilor), care erau deosebit de valo­roase…
Cu toate că s-au întâmplat și incidente minore, aproape fiecare zi de vânătoare a fost încheiată cu o petrecere vânătorească, cu cântece vânătorești și chiar cu mese asortate vânătorește, iar la încheierea sezoanelor de vânătoare se organizau baluri ale vânătorilor, dintre acestea
amintim câteva:
Primul (n. red. bal) s-a petrecut în martie 1965, când s-a organizat la Școala din Deal (Școala ungurească) Dumbrăvița, sub organizarea vânătorilor Tomuța Istimie (Bebi) și Stepănescu Gheorghe (Chișel).
Al doilea bal important a avut loc pe 9 martie 1981, la Căminul Cultural Dumbrăvița unde organizatori au fost; Leric Ștefan lui Non, Ciucuriță Ștefan, Leric Teodor lui Stupu și Sfei Milente lui Bădioc și au avut muzica de la Bata (Formația Gheorghe a lui Marina) și au sărbătorit pe Leric Ștefan, la cea de a 70 a aniversare.
Al treilea a fost în iarna anului 1982, când Grupa de Vânătoare Dumbrăvița a avut rezultate bune la vânătoare, au vânat împreună cu vânători de la Lipova și au organizat, ajutați de șeful filialei Lipova dl. Pauleț, un bal la Valea Frumoasă (Bătuța).
Al patrulea care a fost cel mai recent, pe 4 martie 2006, s-a organizat un bal al Grupei de vânătoare Dumbrăvița, la care au fost invitați și vânători din alte grupe, oficialități din zonă și colaboratori. Organizarea balului a fost dusă la îndeplinire de șeful de grupă Leric Teodor împreună cu gospodarul grupei Popa Florin. Petrecerea a marcat încheierea cu succes a sezonului de vânătoare 2005-2006. Cu acest prilej s-au înmânat diplome de merit pentru cei mai buni vânători ai sezonului; Papuc Florin, Sfei Leontin, Costea Călin și Cristea Cristian, iar Ciucuriță Ștefan a fost premiat pentru întreaga activitate închinată vânătorii, atât ca și vânător cât și ca paznic de vânătoare.
Iar ca o mențiune a sezonului astfel încheiat se mai poate spune că în anul 2005 au fost botezați vânători pentru întreg restul vieții:
Filimon Liviu și Medrea Mirel”.
Sursa: Dumbrăvița și Groșii Noi,
monografie, Aurelia Culda

Recomandările redacției