Povestea localului nu este limpede. După profesorul Tiberiu Ţigan, un mic local cu acest nume care trimitea la războiul ruso-japonez din 1904-1905, ar fi existat încă în 1904. Era al unui evreu şi era situat în aval de locul unde urma să fie construit podul Traian. Finalizat şi predat municipalităţii, în 11 noiembrie 1910, podul a pus capăt afacerii. Datorită vamei percepute la trecere, fluxul de călători ce opreau acolo a scăzut. În schimb a crescut interesul pentru bacul lui Kirsch.

În zona în care acesta trăgea la mal exista un mic birt cu numele „Port Arthur”. Când a apărut acesta exact nu se ştie dar este cert că în 1933 localul exista deja. Unii susţin că era deja acolo cu mult înainte. Acum el este „sufletul” comunităţii proprietarilor de bărci şi bărci cu motor din Arad. Tot acolo se organizează festivalul „Rock pe Mureş”. Port Arthur este şi punctul de plecare de mai bine de cinci ani în expediţiile nautice internaţionale cuprinse în programul „Protecţie, educaţie, ecologizare, sport, turism‖ pe valea inferioară a Mureşului, pe traseul Arad-Szeged, 289 km.

În preajma lui au apărut multe cabane şi căsuţe de vacanţă. Localul este propietatea lui Dan Dănuţ „Sima”, fost junior la UTA.

Sursa: Doru Sava, Aradul Nou – Mureşel, Istoria unui cartier, povestea unei lumi

Recomandările redacției