Remarcabila construcţie a fost realizată în anii în care Aradul era condus de cel mai longeviv primar al său, Salacz Gyula, în timpul căruia au fost realizate în oraş mai multe lucrări publice de mare anvergură.
Primele discuţii pentru construirea turnului şi introducerea apeductelor au început în 1885, iar în 1894 au fost reluate tratativele privind sistemul de alimentare cu apă potabilă, care prevedea forarea unor puţuri cu pompe Worthington la o adâncime de 41 de metri, şi cele privind sistemul de canalizare. În urma licitaţiei, lucrările de execuţie au fost atribuite unui concern de firme londoneze. Valoarea contractului depăşea 1,5 milioane de coroane, iar termenul de execuţie prevăzut era de maximum trei ani. S-a constituit „Societatea pe Acţiuni pentru Apeducte SA”, iar băncile care au finanţat această importantă construcţie a oraşului au fost „Prima Casă de Păstrare” şi „Banca Populară şi de Industrie”. Municipalitatea a aprobat atât importul conductelor şi al materialelor de construcţie, cât şi raportul consorţiului englez şi recomandările privind necesitatea construirii Turnului de Apă.
Turnul de Apă a fost realizat după planurile arhitectului Miklós Ybl, având ca model donjonul unei cetăți medievale. Acesta a fost construit de firma engleză Shone şi Ault, firmă care a executat primul proiect de alimentare cu apă al Aradului.
Turnul de Apă are o capacitate de înmaga­zinare de 300 mc, o înălţime de 34 metri şi a fost construit în anul 1895, pentru aprovizionarea cu apă a oraşului şi pentru semnalarea incendiilor, motiv pentru care a fost ridicat în vecinătatea cazărmii pompierilor. La momentul construirii, a fost cea mai înaltă clădire a oraşului. Este o construcţie masivă din piatră şi cărămidă, care se remarcă prin decoraţia balcoanelor şi a ferestrelor. Turnul a servit în sistemul de aprovizionarea cu apă al oraşului până în anul 1956.
Din 1990 turnul este în proprietate particulară, găzduind galeria de artă „Turnul de Apă”, şi multe alte expoziţii de artă. Expoziția permanentă dedicată pompierilor orașului cuprinde uniforme, caschete, furtunuri de intervenție, medalii de merit și altele. În trecut, în clădirea turnului se organizau și spectacole de teatru.
Spațiul expozițional se întinde pe cinci niveluri. La primul etaj sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici, etajul doi găzduiește lucrări din anii 1970-1980 ale unor pictori arădeni, iar la etajul trei se află expoziția permanentă „Apa Domestic”, în care sunt prezentate diversele moduri de utilizare a apei de-a lungul timpului. Nivelul patru al clădirii face o incursiune în tradițiile pompierilor din Arad, prezentând modul în care se făcea alimentarea cu apă a Aradului, în trecut. Ultimul nivel este reprezentat de bazinul cu apă, cu o capacitate de 400 de tone, accesibil prin intermediul unei scări.

Recomandările redacției