Istoria locală – Vila baronului Urbán Iván,un monument istoric aflat într-o continuă degradare

0
161

Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice ale orașului Arad se află pe strada Cloșca, numită până la 1920 „Szent László utca”. Vila baronului Urbán Iván a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Steiner József, iar în prezent se află într-o stare avansată de degradare, în ciuda numeroaselor semnale de alarmă trase în privința situației.
Urbán Iván s-a născut la 1846 în satul Mânerău (comitatul Arad), iar în anul 1900 a devenit prefect al Aradului, funcție pe care o va deține până la moartea sa în 1915.
„Una dintre străduințele mele de căpetenie va fi, să respecteze și să fac să fie respectate drepturile diferitelor confesiuni; să cultiv pacea și buna înțelegere între ele, iar între autoritățile civile și între cele bisericești să se mențină și desvoalte bune relațiuni. Ca orice drept câștigat, așa și drepturile diferitelor naționalități le respectez, dorințele echitabile și drepte ale acestora le voiu asculta. Nu împotriva lor, ci cu ele împreună vreau să lucrez, plecând din presupunerea că interesele lor particulare numai în cadrul și organisarea statului maghiar național vor să le realizeze și reprezinte”. (traducerea în limba română a unui fragment din discursul ținut de Urbán Iván cu ocazia instalării sale ca prefect, publicată în ziarul „Tribuna Poporului” din anul 1900). Sursa: Aradul de Altădată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.