demseaIstoricul Dan Demşea este primul invitat al proiectului Personalităţi arădene de la Biblioteca Judeţeană A. D. Xenopol. Dan Demşea s-a întâlnit cu publicul arădean, ieri, în sala Concordia.
Dan Demşea s-a născut în oraşul Arad, în data de 29 decembrie 1941. Tot la Arad a urmat şi clasele elemen­tare, liceul şi încă trei ani de şcoală postliceală sanitară (1948-1962). În perioada 1962-1967 a frecventat cursurile Facultăţii de istorie ale Universităţii din Bucureşti, fiind licenţiat în istorie universală modernă şi contemporană. De la 1 martie 1968 până în anul 2006 a lucrat ca muzeograf, mai întâi la Lipova, până în noiembrie 1975, apoi la Arad până la sfârşitul anului 2006 şi încă doi ani după pensionare.
Pasiunea pentru cercetare l-a făcut ca în perioada petrecută la Muzeul de istorie şi etnografie din Lipova, să cunoască şi să aprofundeze istoria locală – a monumentelor, siturilor, locurilor şi cetăţilor Lipova, Şoimoş, dar şi a toponimiei localită­ţilor. A efectuat numeroase cercetări de teren, contribuind la sporirea bibliotecii, colecţiei de istorie şi etnografie a muzeului din oraşul Lipova. Totodată, a întreprins documentări în bibliotecile şi arhivele colecţionarilor particulari şi în arhivele şi biblio­tecile instituţiilor de stat din Arad, Lipova, Timişoara, Lugoj, Deva, Ora­dea, Sibiu, Braşov, Cluj şi Bucureşti. Tot acestei perioade li se adaugă şi eficientele sondaje arheologice efectuate de Dan Damşea în jurul Aradului.
Din 2006, muzeograful şi-a continuat activitatea la Complexul Mu­zeal din Arad, în cadrul Oficiului pentru patrimoniul cultural naţional în următoarele domenii sau specialităţi: artă decorativă (piese de cult de secol XVII-XVIII ), istorie (1977-1979, pentru care era atestat), conservare-restaurare (în calitate de conservator general, între anii 1979-1983 ), conservare prin gazare a patrimoniului muzeal din clădirea Palatului Cultural Arad şi a patrimoniului bibliofil la se­diul nou al Bibliotecii Judeţene Arad, precum şi cunoaşterea şi valorificarea ştiinţifică a patrimoniului cultural istoric de pe teren.
Toată această bogată activitate a fost parţial valorificată în numeroase articole din reviste de specialitate, în cărţi, studii, în articole din ziare, cataloage şi documentare.
Personalităţi arădene este unul dintre cele mai longevive proiecte ale instituţiei şi a fost iniţiat în 2007 de Lucia Bibarţ, propunându-şi să aducă în faţa publicului acele personalităţi din oraşul nostru care s-au evidenţiat în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. Până acum au fost invitaţi scriitori, artişti plastici, profesori, medici, actori, sportivi, economişti, oameni de afaceri, preoţi.

Recomandările redacției